Uspešna realizacija programa Evropska prestonica kulture – Novi Sad 2022.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković i evropska komesarka za inovacije, nauku, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel obišle su danas Galeriju Matice srpske u Novom Sadu.

Obilazak ove ustanove organizovan je u okviru posete komesarke Gabrijel Novom Sadu – Evropskoj prestonici kulture 2022. godine.

Tom prilikom, Gabrijel su predstavljeni projekti ove ustanove kulture realizovani u godini kada je Novi Sad bio Evropska prestonica kulture, nakon čega je ona obišla stalnu postavku, aktuelnu izložbu, konzervatorski studio, kao i bogato nasleđe srpske umetnosti.

Gojković je istakla da je Novi Sad bio dobar primer Evropske prestonice kulture i da je, po ugledu na taj uspešan evropski program, kreirana nacionalna prestonica kulture, u okviru koje je Čačak prva Prestonica kulture Srbije za 2023. godinu, dok će u 2024. godini to biti Užice.

Gabrijel je pozdravila tu ideju i čestitala na uspešnoj protekloj godini kada je Evropska prestonica kulture bio Novi Sad.

Pokazali ste neizmernu posvećenost, za sve vas je to bila jedna uspešna godina i videli smo da možete da nam pokažete mnogo toga što se tiče i umetnika i primene novih tehnologija, navela je evropska komesarka, dodavši da je važno da se sve što je započeto na tom planu nastavlja.

Ona je naglasila značaj učešća u programima EU, istakavši da je važno da fokus bude na inovacijama i novim tehnologijama i da se umetnici podstiču na to da kreiraju nove ideje i da se tako ujedno razvija kreativna industrija.