Počeli “OPENS dani” u Novom Sadu

Prvi “OPENS dani”, organizovani su kroz nekoliko aktivnosti i i na dve lokacije. U 19 časova u Kineskoj četvrti, odnosno, u klubu “Kvoter”, počinje predstavljanje 12 preduzetnika, a tome prethodi performans “Ja umem da govorim”, koji je počeo u 18 časova u kampusu Univerziteta u Novom Sadu.

Ja umem da govorim (Cirkus gradi poverenje) je performans nastao tokom višemesečnog rada mentora škole savremenog cirkusa Cirkoneo sa mladim polaznicima, na temu diskriminacije i različitosti. Performeri se izražavaju uz pomoć plesa, glasa, manipulacije objektima, akrobatike u vazduhu na svili i ringu, akrobacija na cyrwheel-u…

Kulminacija događaja planirana je za Kinesku četvrt – budući youth creative polis, odnosno kreativnu četvrt grada u kojoj bi, rekonstrukcijom koja je već počela, prvo trebalo da zaživi Omladinski centar – prvi takav u našoj zemlji. Već sledeće godine to će biti prostor za sve mlade u Novom Sadu, prostor koji će nevladine organizacije za mlade moći slobodno da koriste i prostor koji će pored zabave, sadržati i kvalitetne projekte i radionice za mlade.

Ideja je da se u klubu Quoter, na prostoru Kineske četvrti, okupi 12 preduzetnika po modelu žive biblioteke. Prostor ćemo podeliti u 3 dela, tako da bismo istovremeno imali tri odvojena “predavanja”. Zapravo je ideja da se sve odigrava kroz formu neformalnog razgovora, koji će predavači voditi uz pomoć moderatora, ali i u razgovoru sa publikom. Čitavo veče, naravno, završava se žurkom.

Moderatori tog dela su momci iz Državnog posla, a biće predstavljeni i GIR, Mokrin house, Vega IT, Škrabac, Braća burazeri/Deckotzar, Crna ovca, Daško&Mlađa, Tegla’s, Njuz.net, Mudrolije sa twittera, Razbeerbriga, Pray eyewear.

Kako će svaka serija razgovora ići istovremeno sa tri bine, publika će na ulazu dobiti satnicu i silentdisco slušalice, tako da će u svakom momentu moći da bira koji razgovor sluša.

“Omladinska prestonica Evrope” je titula koja se dodeljuje Evropskom gradu na period od godinu dana. U toku tog perioda izabranom gradu se pruža prilika da kroz višenamenske programe prikaže svoj kulturni, društveni, politički i ekonomski život i razvoj za mlade.

Ideja OPENS dana jeste da se što većem broju mladih ljudi približe sve mogućnosti koje se nude gradu koji je Evropska omladinska prestonica i mladima koji u njemu žive.