Gradonačelnik Novog Sada u poseti Krfu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Opštine Krf Konstantinos Nikolouzos dogovorili su da, u narednom periodu, saradnja dva prijatelјska grada bude intenzivirana realizacijom brojnih projekata koji za cilј imaju bliže povezivanje dva naroda.

Prvi most saradnje praviće upravo najmlađi, učenici najveće novosadske Osnovne škole “Dušan Radović” i njihove kolege iz osnovne škole iz te grčke opštine, a od sledeće školske godine za 50 najbolјih novosadskih učenika biće organizovan boravak u kampu na ostrvu Krf, dogovorila su dvojica gradonačelnika prilikom susreta na Krfu, gde gradonačelnik Novog Sada boravi na poziv svog grčkog kolege, a povodom obeležavanja 153. godišnjice prisajedinjenja Jonskih ostrva Grčkoj.

“Naš cilј je da nove generacije što bolјe razumeju našu zajedničku istoriju, i da kroz usvajanje novih znanja i njihovu razmenu, proširuju i učvršćuju veze sa svojim vršnjacima, sa našim prijatelјskim narodom Grčke”, istakao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i najavio da je gradonačelnik Opštine Krf Konstantinos Nikolouzas prihvatio njegov poziv da bude gost Novog Sada 25. novembra, na svečanom obeležavanju 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kralјevini Srbiji, ali i slobodarskog ulaska srpske vojske u Novi Sad u Prvom svetskom ratu.

Gradonačelnik Novog Sada prisustvovao je danas sa svojim grčkim kolegom Konstantinosom Nikolouzosom i ministrom pravde Grčke Stavrosom Kontonisom, svečanoj besedi u Jonskom parlamentu, polaganju venaca na spomenik prisajedinjenju Jonskih ostrva i svečanom otvaranju izložbe o prvom krfskom upravitelјu Grčke.

Tokom boravka na Krfu, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je ostrvo Vido i Srpsku kuću, muzej koji čuva spomen na stradanje srpskih ratnika tokom Prvog svetskog rata.