Cilj Pokrajinske vlade: Rekonstrukcija svih regionalnih bolnica, klinika i instituta

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je danas da će radovi na rekonstrukciji dela Opšte bolnice Pančevo, za šta je Pokrajinska vlada izdvojila 500 miliona dinara, biti završeni do kraja oktobra.

“Na rekonstrukciji dela pančevačke bolnice, u fizičkom delu, urađeno je tri četvrtine posla i očekujem da do kraja oktobra sve bude završeno kako bi objekat bio stavljen u funkciju”, rekao je predsednik Mirović nakon obilaska Internističkog bloka Opšte bolnice Pančevo.

Istakavši da je Opšta bolnica u Pančevu u proteklih godinu dana dobila i savremenu medicinsku opremu u vrednosti od preko 40 miliona dinara, predsednik Mirović najavio je da će lokalna samouoprava u Pančevu, u dogovoru sa Upravom bolnice, izdvojiti sredstva za pripremu projektne dokumentacije i za rekonstrukciju drugih delova bolnice, kako bi u narednim godinama ceo objekat bio obnovljen.

“Cilj Pokrajinske vlade je da obnovimo zdravstveni sistem i rekonstruišemo sve regionalne bolnice, klinike i institute u AP Vojvodini kako bi građanima pružili kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, a zaposlenima što bolje uslove za rad”, naglasio je predsednik Mirović.

Direktor Opšte bolnice Pančevo dr Slobodan Ovuka rekao je da se u tu bolnicu nije ulagalo 50 godina, te zahvalio Pokrajinskoj vladi što je prepoznala njihove potrebe i obezbedila značajna sredstva kako bi građani tog dela Banata imali kvalitetnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu.

Internistički blok Opšte bolnice Pančevo, zajedno sa predsednikom Mirovićem, obišao je i pokrajinski sekretar za zdravstvo doc.dr Zoran Gojković.

U Specijalnu bolnicu Kovin godinama nije ulagano

Predsednik Pokrajinske vlade obišao je rekonstruisani objekat Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti “Kovin” i tom prilikom istakao da je to samo početak višegodišnjeg posla na obnovi te ustanove u koju decenijama nije ulagano.

“Pokrajinska vlada je 2016. godine u ovoj bolnici zatekla veoma loše stanje. Pacijenti i zaposleni boravili su u uslovima nedostojnim čoveka, ali mi smo odlučili da to promenimo i ovo je prvi korak ka tom cilju”, rekao je Mirović i dodao da je uprava bolnice pripremila projektnu dokumentaciju i za rekonstrukciju još dva paviljona.

Pokrajinska vlada izdvojila je 40 miliona dinara za rekonstrukciju jednog paviljona, a u narednih nekoliko nedelja kada stigne dodatna oprema, taj objekat će biti na raspolaganju pacijentima, saopšteno je iz Mirovićevog kabineta.

Mirović je naveo da je Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti “Kovin” jedna od najznačajnijih ustanova te vrste u Srbiji, te da će zbog toga Pokrajinska vlada u narednim godinama uložiti značajne napore kako bi se poboljšali uslovi za boravak pacijenata i medicinskog osoblja.

“Nisam zadovoljan nasleđenim stanjem, ali jesam trudom zaposlenih kako bi stvari doveli u željeno stanje i siguran sam da ćemo zajedno uspeti u tome”, kazao je predsednik Pokrajinske vlade.

Direktorka Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti “Kovin” Aleksandra Gavrilović napomenula da je da se za tu ustanovu decenijama niko nije interesovao, ali da je danas, zahvaljujući Pokrajinskoj vladi, ta bolnica počela da dobija stari sjaj, a pacijenti uslove dostojne čoveka i u skladu sa evropskim standardima, navodi se u saopštenju.

Rekonstrukcija bolnice za plućne bolesti u Beloj Crkvi

Radovi na rekonstrukciji dela objekta Specijalne bolnice za plućne bolesti “Dr Budislav Babić” u Beloj Crkvi biće završeni u narednih mesec i po dana, izjavio je Mirović nakon obilaska te bolnice, poručivši da se stvari u oblasti zdravstva u AP Vojvodini menjaju na bolje.

“Pokrajinska vlada je za rekonstrukciju ovog objekta i nabavku savremene medicinske opreme, među kojima je i rendgen, izdvojila više od 40 miliona”, rekao je predsednik Mirović.

On je istakao da je ovo značajna bolnica za ceo region i da je stoga Pokrajinska vlada odlučila da je, nakon decenija zanemarivanja, rekonstruiše, modernizuje i opremi savremenom opremom.

“Unapređenje zdravstvenog sistema je deo naše i nacionalne strategije i siguran sam da ćemo, korak po korak, uspeti da ostvarimo naše ciljeve”, naveo je predsednik Mirović.

Direktor Specijalne bolnice za plućne bolesti “Dr Budislav Babić” Juga Budiša rekao je da kada su svi digli ruke od te ustanove, Pokrajinska vlada je uložila sredstva, zahvaljujući kojim danas imaju reprezentativan objekat u kojem će se pacijenti lečiti po najsavremenijim dijagnostičkim procedurama.