U Čortanovcima prokopano 510 metara tunela, vijadukt na stubovima

Izgradnja novog tunela u Čortanovcima, na deonici pruge Stara Pazova – Novi Sad, koju rekonsturiše ruska kompanija „RŽD internešenel”, teče u skladu s projektom i planiranom dinamikom.

Gradnja tunela, koji se, po projektu, sastoji od dve cevi povezanih evakuacionim prolazom, ukupne dužine 2,2 kilometra, počela je krajem marta ove godine i, kako kaže prvi zamenik direktora ogranka „RŽD internešenela” u Srbiji Mansurbek Sultanov, do sada je iskopano više od 510 metara.

– Oba objekta – vijadukt i tunel –grade se u skladu s planiranom dinamikom – kaže Sultanov. – Štaviše, što se tiče tunela, u korak smo s planom, a kada je reč o vijaduktu, radovi teku znatno ispred. Do sada smo iskopali više od 510 metara tunela, dok su radovi na vijaduktu „izašli” iz zemlje i sada se izvode na stubovima. Uskoro bi trebalo da počenemo da pravimo i raspone. Istovremeno radimo i na linijskom delu pruge od Stare Pazove do Novog Sada. Tamo je već položeno gotovo 4,25 kilometra dvokolosečne brze pruge.

Ne mogu da kažem da sve ide idealno jer postoje određeni problemi koje prouzrokuje sastav tla zato što idemo obalom Dunava i kroz Frušku goru, ali sve rešavamo u hodu (prvi zamenik direktora ogranka „RŽD internešenela” u Srbiji Mansurbek Sultanov).

Tunel i vijadukt najzahtevniji su građevinski poduhvati na toj deonici. Jedinstveni objekat za srpsku železnicu – vijadukt – specifičan je jer je dvokolosečni i predstavlja most istovremeno za dva koloseka dužine oko tri kilometra. Nosiće ga 59 stubova, od kojih je najviši 26 metara. Kada ceo posao bude završen 2021. godine, vozovi će iz budućeg tunela izlaziti na vijadukt i kod kompanije „Naftahem” na teritoriji Sremskih Karlovaca spuštati se na zemlju. Po Sultanovljevim rečima, za potrebe vijadukta u zemlju je ugrađeno 46 kilometara šipova, a za tunel 32 kilometra.

– To znači da se na oba objekta 78 kilometara šipova nalazi pod zemljom na praktično četiri kilometra pruge – kaže Sultanov. – Ne mogu da kažem da sve ide idealno jer postoje određeni problemi  koje prouzrokuje sastav tla zato što idemo obalom Dunava i kroz Frušku goru. Postoje i druge poteškoće, ali se trudimo uvek da, u saradnji s resornim ministarstvom – tačnije, Ministarstvom građevine, infrastrukture i saobraćaja – nađemo rešenje. Ne stojimo kada se tako nešto desi. Ako postoji mogućnost, prebacujemo resurse na drugo mesto da ne bismo stajali i gubili vreme dok se nastale prepreke ne otklone. Samo zahvaljujući takvom našem odnosu prema poslu, svi radovi teku u roku ili ispred.

Jedinstveni objekat za srpsku železnicu – vijadukt – specifičan je jer je dvokolosečni i predstavlja most istovremeno za dva koloseka dužine oko tri kilometra. Nosiće ga 59 stubova, od kojih je najviši 26 metara.

Foto: Dnevnik/Slobodan Šušnjević

„RŽD internešenel” izvodi radove na tunelu u Čortanovcima i dvokolosečnom vijaduktu u okviru Aneksa 3.1 osnovnog ugovora. Ukupna vrednost tog aneksa je oko 338 miliona dolara. Nakon završetka radova, brzina kretanja vozova na toj deonici dostići će 200 kilometara na čas.

Kompanija „RŽD internešenel”, koja je u sastavu holdinga „Ruske državne železnice”, od 2014. godine izvodi velike radove na modernizaciji i izgradnji železničke infrastrukture u Srbiji. Do sada je završena rekonstrukcija deonice Beograd–Pančevo, železničkih objekata u okviru razvoja evropskog saobraćajnog Koridora 10, deonice Resnik–Valjevo pruge Beograd–Bar. Osim toga su u Srbiju isporučeni dizel-motorni vozovi ruske proizvodnje. Ukupna vrednost Ugovora o izgradnji i modernizaciji železničke infrastrukture Republike Srbije iznosi 941 milion američkih dolara, od čega se 800 miliona finansira iz državnog izvoznog kredita, koji je Vlada Ruske Federacije odobrila srpskoj Vladi.

Dnevnik.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.