“Festival zlatnih ansambala” sutra u Novom Sadu

Povodom obeležavanja prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918., svake godine Novi Sad je grad domaćin “Festivala zlatnih ansambala”. Ovaj festival pored ovog velikog praznika za našu zemlju i narod, slavi mladost, kreativnost i lepotu tradicionalne igre, pesme, običaja, nošnji naroda i narodnosti ne samo Vojvodine već i cele Srbije.

Sutra 10. novembra , SPENS će biti epicentar dva velika događaja: Festivala zlatnih ansambala Srbije i Svetskog dana Srpskog kola, odnosno takmičenja u igranju Srpskog kola, koje je prošle godine uvršteno na UNESKO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa sveta.ž

Povodom ovih događaja na platou ispred SPENS-a preko 500 igrača, članova folklornih ansambala iz najeminentnijih kulturno-umetničkih društava Srbije zaigraće veliko Srpsko kolo kojima će moći da se pridruži i publika.

Potom će u amfiteatru SPENS-a od 18 časova biti izabrano po deset najboljih igrača oba pola, koji su prošli eliminaciona takmičenja u svojim regionalnim centrima u Nišu, Kraljevu, Gornjem Milanovcu, Beogradu i Novom Beogradu, Novom Sadu, Bečeju, Kikindi, Gložanu i Subotici.

Ovaj događaj biće krunisan Gala koncertom u Maloj sali SPENS-a gde će u okviru “Festivala zlatnih ansambala Srbije” sa početkom od 20 časova nastupiti 10 najboljih igračkih ansambala kulturno-umetničkih društava iz naše zemlje i regiona, i u okviru “Svetskog dana Srpskog kola” deset parova, od kojih će biti izabrana najbolja tri muška i tri ženska predstavnika, koje očekuju vredne nagrade.

Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni SPENS-a i u prostorijama Ansambla “Vila” SKUD “Železničar” u ulici Jovana Cvijića br. 7.

Ostale vesti možete pročitati ovde.