Nacionalni park Fruška gora deli besplatne badnjake

Javno preduzeće “Nacionalni park Fruška gora” će za predstojeće božićne praznike besplatno građanima organizovano podeliti 20.000 pripremljenih badnjaka, kako bi tradicija i običaji bili ispoštovani, uz istovremeno očuvanje ekosistema i prirodnih vrednosti najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji i jedinog u Vojvodini.

U Novom Sadu će biti podeljeno 10.000 badnjaka dok će 10.000 biti raspoređeno po opštinama Sremski Karlovci, Beočin, Irig, Sremska Mitrovica, Šid, Inđija i Ruma, navodi se u saopštenju Nacionalnog parka.

Podela badnjaka u Novom Sadu zakazana je za nedelju 6. januara u 9:00 na Trgu Republike (kod spomenika, Riblje pijace).

Podeli će prisustvovati član Gradskog Veća za kulturu Dalibor Rožić i direktor JP “Nacionalni park Fruška gora” Radoslav Krunić.

“Uz podelu besplatnih badnjaka, za građane smo organizovali i podelu fruškogorskog čaja kako bi se ugrejali i osvežili na Božićno jutro”, piše u saopštenju.

U tekstu se napominje da će Čuvarska služba Parka, zajedno sa policijom (u tri smene po 24h) vršiti intenzivnu kontrolu prostora kako bi se sprečilo svako nedozvoljeno sečenje hrastovih stabala.

“Stručna lica iz Nacionalnom parku svojim građanima badnjake su pripremili sečom hrasta isključivo na onim površinama na kojima je po planu predviđeno uklanjanje hrastovih stabala, ispod dalekovoda ili sa drugih uzgojnih zahvata, kako ne bi bile ugrožene prirodne vrednosti Fruške gore”, ističe se u saopštenju.

Ostale vesti možete pročitati ovde.