Arapi kupuju novosadsku luku

Na prethodnom tenderu, septembra prošle godine, početna cena bila je duplo veća, odnosno 15,98 miliona evra.

Kompanija „P end O ports Dubaji” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata jedina je učestvovala na tenderu za kupovinu Luke Novi Sad. Komisija za privatizaciju je posle provere i dopune dokumentacije dala zeleno svetlo za dalju kvalifikaciju. Koliko novca je spremna da plati još nije poznato, jer tek sledi otvaranje koverte sa finansijskom ponudom, što bi kako kažu u Ministarstvu privrede trebalo da se dogodi u najkraćem roku.

Ono što se za sada zna jeste da je luka ponuđena po ceni od 7,99 miliona evra na tenderu raspisanom u decembru prošle godine. Rok za dostavljanje ponuda je nekoliko puta pomeran, a krajnji je bio 1. mart. Kako nam je rečeno u Ministarstvu privrede rokove su produžavali da bi zainteresovani imali vremena da pripreme potrebnu dokumentaciju i podnose prijave za učešće u postupku.

Na prethodnom tenderu iz septembra prošle godine početna cena bila je duplo veća, odnosno 15,98 miliona evra. Ali nije stigla nijedna ponuda za kupovinu 99,4 odsto akcija tog preduzeća iako su i tada rokovi dva puta prolongirani. Pravo učešća na tenderu imale su firme koje se bave lučkom delatnošću u poslednjih deset godina u kontinuitetu i da su u 2017. godini imale prihod od najmanje 30 miliona evra, kao i da su u svakoj od poslednje tri godine imale pretovar od 1,4 miliona tona.

Kada je 2016. godine Ministarstvo privrede pozvalo potencijalne kupce da pošalju pismo o zainteresovanosti, javilo se njih 12 među kojima „Dubaji port”, nemački „Renus” i američka „Valona”.

Kada je reč o jedinom kupcu koji je dostavio ponudu na sajtu „P end O ports” navodi se da je u vlasništvu vlade Dubaija i da dobijaju od nje subvencije za investiranje i upravljanje lukama. Ovaj lučki operater specijalizovan je za upravljanje malim višenamenskim priključcima, uključujući kontejnere, terminale za rasute terete i generalne teretne terminale. Na njihovom sajtu se može pročitati da imaju trogodišnji ugovor o upravljanju kontejnerskim terminalom u Port de Set na jugu Francuske. Kao i da su luku Bosaso u Somaliji dobili na tridesetogodišnje koncesiono upravljanje za 136 miliona dolara.

Godišnje se u Luci Novi Sad pretovari oko milion tona robe. Nema dugove ni kredite, a prema ranijim procenama imovina joj vredi oko 11 miliona evra. Kada je prvi put prošle jeseni raspisan tender za ovu luku deo javnosti je negodovao postavljajući pitanje zašto država prodaje strateški važan objekat koji joj donosi profit.

Dragan Stevanovića, državni sekretar u Ministarstvu privrede tada je obrazložio da lučki kapaciteti nisu dovoljno iskorišćeni. U njoj se pretovari oko milion tona robe godišnje, a kapaciteti su joj veći od 2,5 miliona tona. Osim toga potrebno joj je ulaganje od oko četiri miliona evra, za šta država nema novca. U toj kompaniji radi oko 150 ljudi i svi će posle privatizacije ostati na svojim radnim mestima. Prema njegovoj proceni ulaganje u Luku Novi Sad posle njene privatizacije premašiće 14 miliona evra.

Ostale vesti možete pročitati ovde.