Noć muzeja: Sloboda inspirisala celu Srbiju

“Noć muzeja”, koja je održana u subotu od 16 časova do ponoći, probudila je publiku širom Srbije u preko 40 gradova, na 155 lokacija sa 225 različitih dešavanja, dokazujući iz godine u godinu da za uzbudljive priče iz kulture, umetnosti, istorije i nauke vlada veliko interesovanje.

Inspirisani ovogodišnjom temom “Sloboda”, muzeji, galerije i brojne ustanove kulture u celoj zemlji, preko 60 lokacija širom Beograda otvorilo je svoja vrata vernoj, ali i novoj publici svih uzrasta.

Na hiljade posetilaca “Noći muzeja” u Beogradu istražilo je svet neverovatnih ogledala izloženih u Etnografskom muzeju, otkrivajući zanimljive priče ovih predmeta, ali i njihovu važnu ulogu u narodnim običajima, verovanjima i svakodnevnom životu.

Šarenilo hipi pokreta, ali i važne društvene, prilično revolucionarne poruke koje se iza toga kriju, zaintrigirale su posetioce Galerije ULUS gde je otvorena izložba “Vudstok – poslednja utopija”.

Najintrigantnija postavka ovogodišnje “Noći muzeja”, izložba Uprave carine Republike Srbije o neočekivanim stvarima koje putnici pokušavaju da prokrijumčare preko granice, ujedno je bila i jedna od najposećenijih.

Fascinantnim pozorišnim performansom “The Box 2.1”, koji spaja naučne trikove, laserske i svetlosne efekte, Njegoševe poruke i plesne pokrete, reditelj Nikola Zavišić i Radio.Nica oduševili su posetioce Paviljona “Cvijeta Zuzorić”.

Veliko interesovanje vladalo je za vođene ture kroz Bajrakli džamiju i sinagogu “Sukat Šalom”.

Pedagoški muzej privukao je armiju najmlađih posetilaca, dok su cele večeri znatiželjni posetioci strpljivo čekali u red da zavire u fascinantnu Palatu Srbija.

Narodni muzej Šabac poveo je svoje posetioce na putovanje kroz vreme uz neverovatne ljubavne priče iz prošlosti, kao i jednu spremnu za budućnost.

Izložba “Kako smo se voleli”, uz stalnu postavku koja je ovom prilikom predstavljena, privukla je više od 1.500 oduševljenih posetilaca.

Veliki broj Nišlija u “Noći muzeja” posetio je Univerzitetsku biblioteku “Nikola Tesla” u kojoj je otvorena izložba “Krila Vilingrada”.

Prateći razvoj vazduhoplovstva u tom gradu tokom proteklog veka, posetioci su oduševljeno istraživali padobransku opremu, makete aviona, artefakte vazduhoplovne komande, ali i predmete iz privatnih kolekcija.

U Somboru više od 500 posetilaca zabeležila je izložba radova čuvenog francuskog impresioniste Anrija de Tuluz-Lotreka u Kulturnom centru “Laza Kostić”.

I izložba “Milenina dvorska vizura” privukla je više od 500 posetilaca u Galeriju Milene Pavlović Barili u Požarevcu, a neke od karikatura slavne umetnice ovom prilikom su prvi put prikazane u javnosti.

Fascinantnom pričom o neobičnom novčiću, razglednici, jednom Hadrijanu i poniznoj Sofiji Narodni muzej Veliko Gradište pokazao je da posetioci “Noći muzeja” umeju da prepoznaju i nagrade zanimljive i inovativne muzejske prakse.

“Noć muzeja” predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

Ostale vesti možete pročitati ovde.