ODRŽANA DRUGA MEĐUNARODNA TRKA PLANINSKIH BICIKALA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa članom Gradskog veća za sport i omladinu Ognjenom Cvjetićaninom prisustvovao startu druge Međunarodne trke planinskih bicikala „MTB Petrovaradin Fortress Cup“ na Petrovaradinskoj tvrđavi. Reč je o velikoj trci na kojoj su prijavljeni takmičari iz 17 zemalja sveta koji se nadmeću u 12 kategorija. Trku planinskih bicikala organizovao je Biciklistički klub „Novi Sad“, a ona je uvrštena u zvanični kalendar Svetske biciklističke unije, donosi bodove za Olimpijske igre u Tokiju, i uvod je za održavanje Evropskog prvenstva u planinskom biciklizmu u Novom Sadu 2021. godine.

-Ponosni smo što je Biciklistički klub “Novi Sad” uz podršku Grada, Pokrajine i Države uspeo da organizuje drugu godinu za redom ovakav reprezentativan sportski događaj i dovede u naš grad učesnike iz 17 država. Sa nama je preko 140 takmičara, koji se nadmeću u raznim kategorijama. Sve ono što smo gledali na “Euro Sportu” ili drugim svetskim sportskim kanalima, danas uživo imamo u Novom Sadu, na prelepoj Petrovaradinskoj tvrđavi. Ovo je svojevrsni uvod u sledeću, olimpijsku godinu, jer upravo ovo takmičenje iz Novog Sada nosi bodove za Tokijo 2020. godine. Ali pre svega, svi mi vežbamo kroz ovaj Kup da budemo domaćini Evropskog prvenstva u planinskom biciklizmu 2021. Siguran sam da ćemo biti uspešni u tome da ugostimo to prestižno takmičenje u godini kada smo Evropska prestonica kulture, baš kao što je Biciklistički klub “Novi Sad” uspešno spojio ovogodišnji Kup sa titulom Omladinske prestonice Evrope 2019. i timom OPENS-a sa kojima je kreirao priču koja nije samo sportska, već ima i širi društveni kontekst-rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Pored gradonačelnika, prisutnima su se obratili i državni sekretar za privredu i turizam Miroslav Knežević, pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez, koordinator OPENS 2019 Vukašin Grozdanović, kao i direktor trke Nemanja Vajsa. Kako je rekao Vajs, u Srbiji do sada nikada nije bila organizovana trka planinskog biciklizma na ovaj način.

– Staza je veoma atraktivna, jer se vozi starom Tvrđavom i delom Podgrađa, a i ѕama trka je zanimljiva, jer je otvorena za javnost. Želimo da približimo planinski biciklizam ljudima, koji već dok se penju na Tvrđavu, prolaze tik uz stazu i na korak od takmičara, što je nesvakidašnje za ovakve trke kod nas – rekao je direktor trke Nemanja Vajs.

Pored starta nalazila se i takozvana čil-zona, a posebna atrakcija bila je „Trka guralica“ odnosno takmičenje u vožnji malih bicikala bez pedala za decu do pet godina. Posetioci su imali priliku da vide dvostruku svetsku šampionku i osvajačicu srebrne medalje na olimpijskim igrama Irinu Kalentievu, kao i slovačkog olimpijca Martina Haringa i našu olimpijku Jovanu Crnogorac.

Novi Sad, 2. jun 2019. godine

Ostale vesti možete pročitati ovde.