Vučević: Dosad najveća podrška donosi korenite promene

Počastvovan sam i presrećan što se misli i o našem gradu i što ćemo dobiti dosad najveću podršku od države – izjavio je juče za „Dnevnik” gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Republika, Pokrajina i gradovi su ujedinjeni za budućnost države Srbije. Za novi investicioni plan države, kako je to najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biće izdvojeno deset milijardi evra, a možda čak i 12. Ogromna suma, iz koje će se pre svega rešiti vodovodna i kanalizaciona mreža u celoj državi, ali i mnogi drugi važni projekti koji će promeniti kvalitet života građana Srbije.

Kako je Vučić najavio, do sada su stigli projekti za 43 opštine, pri čemu je Novi Sad na vrhu liste po nivou troškova, slede ga Kragujevac, Niš i drugi gradovi i opštine. U Novi Sad će iz novog investicionog plana stići 127 miliona evra.

Nećemo dozvoliti da Novi Sad zaostaje, želimo da bude najjači i najbolje opremljen grad, po očekivanjima naših građana (Miloš Vučević)
To je polovina gradskog budžeta, i znači duplo veći budžet za kapitalne investicije u gradu. Ta pomoć od države znači i da će Novi Sad iz svog budžeta moći daleko više investirati u druge projekte važne za kvalitetniji život svih građana, ne samo u samom gradu nego i u prigradskim naseljima.

– Počastvovan sam i presrećan što se misli i o našem gradu i što ćemo dobiti dosad najveću podršku od države – izjavio je juče za „Dnevnik” gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. – Slabe su reči kojima bih mogao opisati koliko mi znači ta predsednikova najava.

Mene je obradovao razgovor koji sam imao s predsednikom Vučićem pre nego što je objavio novi investicioni plan, u kontekstu da Novi Sad ima projekate i šta se sve može raditi tim parama.

U septembru centralna kuhinja za „Radosno detinjstvo”

Na pitanje kada će biti otvorena nova centralna kuhinja za Predškolsku ustanovu „Radosno detinjstvo” u Novom Sadu, Vučević je odgovorio da će je otvoriti u septembru s predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem.

– Centralnu kuhinju ćemo u septembru otvoriti Mirović i ja. Ona je zajednička investicija Grada Novog Sada i Pokrajine. Objekat nisu završili Pavličić i Pajtić nego Mirović i Vučević. Prethodnici su napravili takav projekat da kamion za dostavu hrane nije mogao ući u objekat. Neka svi zaključe šta su uradili Tadić, Pajtić i Pavličić, a šta Vučić, Mirović i Vučević – poručio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Vučević je napomenuo da vodovodna i kanalizaciona mreža nedostaju i u Novom Sadu, iako je jedan od bolje pokrivenih gradova što se te komunalne infrastrukture tiče. Međutim, kako je napomenuo, imamo nedostatak koji je nastao neplanskim širenjem grada u prethodne tri decenije.

– Moramo svim građanima da obezbedimo ravnopravne uslove za život, a za to su potrebne ogromne pare. U tome imamo veliki podsticaj od predsednika države Vučića i predsednice Vlade. U delu troškova će učestvovati i Grad, i tako možemo mnogo, mnogo brže rešavati probleme – rekao je prvi čovek grada Novog Sada.

Kako je naveo, novcem iz investicionog plana pre svega će se raditi sva prigradska naselja i delovi grada koji nemaju vodovodnu i kanalazacionu mrežu. Drugo, taj projekat znači i izgradnju centralnog prečistača otpadnih voda.

Neka svi zaključe šta su uradili Tadić, Pajtić i Pavličić, a šta Vučić, Mirović i Vučević – kaže gradonačelnik Novog Sada.


– To znači da više nikad nećemo ispuštati prljavu vodu u Dunav, a tehnologija pročišćavanja otpadih voda će biti na nivou najvišeg evropskog standarda. To kvalitetno menja sliku grada – naveo je Vučević. – Svim građanima ćemo obezbediti ravnopravne uslove za život. Znači, vodićemo računa o zaštiti životne sredine, koristićemo energetske resurse i iskoristićemo sve potencijale koje imamo.

Mihajlović, Mirović, Vučević
Foto: Dnevnik (S. Šušnjević)

Kamo sreće da je moj prethodnik Igor Pavličić od Borisa Tadića i Pajtića dobio te pare! Kamo sreće da je Igor Pavličić od Borisa Tadića dobio ijednu fabriku! Nama je Vučić pomogao da dođu dve fabrike, pri čemu je „Kontinental” najveća i najznačajnija investicija u gradu. Sad se gradi cela država. Nećemo dozvoliti da Novi Sad zaostaje, želimo da bude najjači i najbolje opremljen grad, po očekivanjima naših građana.

Kako je naveo, 127 miliona evra iz novog investicionog plana države je ogromna suma, kojom će se realizovati veliki projekti.

– To je čist dodatak koji će naš grad dobiti od države. Ta suma je polovina budžeta Grada, ali znači i dupli veći budžet za kapitalne investicije, kojima građanima dovodimo vodovod i kanalizaciju, a s druge strane, pošto država pomaže, Gradu ostaje više para za asfaltiranje i druge važne projekte. Menjamo situaciju, menjamo krvnu sliku grada. To su korenite promene, da je bilo u ranijem periodu takvo ujedinjenje, valjda bi to neko uradio ranije – naglasio je gradonačelnik Vučević.

E. Marjanov

Ostale vesti možete pročitati ovde.