Sagledavanje razlika u Galeriji Hol Akademije umetnosti

U Galeriji Hol Akademije umetnosti na Petrovaradinskoj tvrđavi sutra u 20 časova biće otvorena izložba na kojoj će biti predstavljeni radovi sa projekta “Razlike” studenata svih nivoa studija Akademije umetnosti Novi Sad, kao i gostujućih učesnika.

Projekat pod nazivom “Voleti razlike” nastaje 2005. kao potreba uvođenja vannastavnih aktivnosti u kojoj studenti i profesori Likovnog departmana, Akademije umetnosti u Novom Sadu istražuju u polju umetničkog i stvaralačkog delovanja. Osnivači projekta su prof. Vlado Rančić i Goran Despotovski.

Prelazni period projekta nastaje u toku izložbe (2010) u prostoru Fabrika, Studentskog kulturnog centra, Novi Sad. Nove i prostorne relacije, uticale su i na nove okvire i promene u projektu. Od tog perioda projektom rukovodi prof. Goran Despotovski, projekat od tada nosi naziv Razlike, razlike u kojima je moguće voleti/ne voleti, kao prošireni element, za još otvorenije mogućnosti u sagledavanju razlika.

Projekat od tada, kako navode organizatori počinje aktivno da funkcioniše, da aplicira za sredstva, da konkretizuje budžet i namenu sredstava, da odobrenim sredstvima obezbeđuje i pomaže produkciju radova i nabavku materijala, da standardizuje aktivnosti u publikovanju kataloga, da angažuje teoretičare u kritičkom tekstualnom osvrtu na projekat, da uključuje višemedijska polja i oblasti u istraživanju i interakciju sa publikom.

Pored toga da konkretizuje svoj primarni cilj koji se odnosi na:učešće profesora i studenata sva tri departmana Akademije umetnosti u Novom Sadu, kao i za gostujuće studente i profesore sa drugih akademija i fakulteta. Osnovne karakteristike projekta su da napravi iskorak iz okvira klasičnih medija, da podstakne razvoj, interdisciplinarne i eksperimentalne akcije, da aktiviše i objedini rad profesora i studenata iz različitih oblasti umetničkog delovanja, da pomaže realizaciju i umetničku produkciju da artikuliše i podstakne očuvanje razlika.

Na izložbi koja se otvara danas predstaviće se Tatjana Smiljanić, Sara Masnikosa, Nemanja Mrkšić, Jovan Ranković, Jelena Bursać, Miloš Bibić, Teodora Mijatović, Luka Drljan, Natalija Ranković, Aleksandar Apatović, Marija Ranković, Stevan Stanišić, Lidija Raletić, Ana Ristić, Edvard Molnar, Aleksandar Danguzov, Marija Stošić, Valentin Njarga, Ana Vrtačnik, Danica Bićanić, Mladen Stojanović, Dragutin Jegdić, Slobodan Jukić i Milan Milojković.

Izložba je otvorena do 11. januara.

N. P. / Dnevnik / novosadski.info / Foto: B. Lučić