Napredak nastavlja pesmu u Novom Sadu

Duel Vojvodine i aleksinačkog Napretka otvara novo kolo u Košarkaškoj ligi Srbije (18.00).

Polako, ali sigurno ulazimo u završni deo sezone u domaćem košarkaškom šampionatu. Novo, 16. kolo doneće nam veliki derbi za prvo mesto između užičke Slobode i čačanskog Borca, ali do ove utakmice, koja je po rasporedu planirana za nedelju, imaćemo prilike da uživamo u dobroj košarci. Tako bi mogao da bude veoma zanimljiv i večerašnji duel u novosadskom „Spensu“ gde će snage odmeriti Vojvodina i Napredak (Arena Sport 2, 18.00).

Gostujući košarkaši u daleko boljem raspoloženju dočekuju večerašnji susret, pošto su udobno smešteni u sredini tabele sa skorom od osam pobeda i sedam poraza. U prethodnom kolu su pred svojim navijačima na leđa bacili ovogodišnjeg učesnika ABA 2 lige, Novi Pazar, što dovoljno govori o kvalitetu ovog sastava, koji će se do samog kraja sezone boriti i za plasman u Superligu.

Sa druge strane, ekipa Vojvodine nalazi se u ozbiljnom problemu. Na ruku Novosađanima ne idu ni rezultati mlade ekipe OKK Beograda, koja je u poslednja tri kola upisala isto toliko pobeda, te se tako izdigla iznad zone ispadanja. Stoga se pobeda večeras stavlja kao imperativ pred domaći tim, koji još uvek ima šanse da na kraju sezone izbori opstanak.

Napredak je u prvom delu sezone pred svojim navijačima bio izuzetno ubedljiv, pošto je Vojvodini ubacio čak 112 poena. Meč je i definitivno bio prelomljen krajem treće i početkom poslednje deonice, kada su Aleksinčani otišli na dvocifrenu prednost koju su do kraja „nadogradili“ na prilično ubedljivu – 112:94. Tada je Nemanja Karalić bio najbolji u ekipi Napretka sa 26 poena, dok je na drugoj strani Pavel Lobarev izbrojao do neverovatna 32 poena.

I dok će u ekipi Vojvodine glavnu reč večeras svakako voditi najefikasniji košarkaš domaćeg prvenstva do sada, Andrija Simović, u sastavu Napretka dobre partije treba očekivati od Dimitrija Raičevića, kao i iskusnog Slaviše Bogavca, koji će uskoro napuniti čak 40 godina, što je podatak za svako poštovanje.

Trener domaće ekipe, Filip Socek, ističe da je jako važno da se pritisak koji košarkaši imaju pred večerašnji susret slučajno ne pretvori u nervozu.
„Imamo izvesnih kadrovskih problema. Latifagić i Mandić poslednjih dana nisu trenirali zbog povreda, te je njihov nastup protiv Aleksinčana neizvestan. Ipak, ako dobar rad na treninzima budemo preneli na teren, možemo da dođemo do neophodnih bodova. Bitno je da se veliki pritisak koji je na igračima ne pretvori u nervozu“, istakao je Socek.

Slično mišljenje deli i prvotimac domaće ekipe, Aleksa Zarić, koji kaže da je pobeda večeras zagarantovana ukoliko njegov tim posluži šut.
Napredak je dobra i iskusna ekipa. Mislim da možemo do pobede, ali prvi uslov za to je koncentracija i dobra odbrana. Goste treba da uvedemo u naš ritam, požrtvovanjem u defanzivi moramo da neutrališemo njihove najbolje igrače i uz dobar šut, bodovi mogu da ostanu u Novom Sadu“, rekao je Zarić.

KOŠARKAŠKA LIGA SRBIJE – 16. KOLO

Petak
18.00: (2,55) Vojvodina (14,5) Napredak JKP Aleksinac (1,60)

Subota
12.00: OKK Beograd – Kolubara
19.00: Tamiš – Mladost Zemun
19.30: Metalac Valjevo – Zlatibor Čajetina

Nedelja
18.00: Novi Pazar – Vršac
18.00: Sloboda Užice – Borac
19.00: Dinamik – Dunav Stari Banovci

Napomena: Kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock / Printscreen

Mozzart Sport / novosadski.info