Moleban i litija u Novom Sadu za podršku SPC u Crnoj Gori

U navečerje Krstovdana, sa blagoslovom vladike bačkog gospodina Irineja, u Uspenskoj crkvi u Novom Sadu, služen je Molebni kanon Presvetoj Bogorodici, kao molitveni gest podrške verujućem narodu u Crnoj Gori u njegovoj pravednoj borbi za očuvanje svetinja srpske pravoslavne crkve, koje mu već vekovima pripadaju.

“Među osnovna ljudska prava spadaju verska prava i slobode. Sve ono što je u vezi sa crkvom u savremenom civilizovanom svetu priznato je kao njena legitimna delatnost, a pogotovu njene svetinje i hramovi, njena svojina stečena tokom niza vekova na najzakonitiji mogući način. Stoga se i mi ovde pridružujemo svima njima i prudruživaćemo se dokle god to bude potrebno i dok pravda i istina ne budu trijumfovali”, poručuje episkop bački Irinej.

moleban, litija, novi, sad
RTV (Jaroslav Pap)

“U ime Matice Albanaca Srbije i u svoje lično ime prisustvovao sam ovom molebanu da bih dao podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori i da se zna da se u ovom trenutku čini jedna velika nepravda. Večeras sam želeo da se solidarišem sa našom braćom u Crnoj Gori, odnosno sa Srbima koji žive u Crnoj Gori i Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori”, rekao je Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji.

Nakon molitve bila je organizovana litija sve do novosadskog Sabornog hrama.

RTV / novosadski.info