GSP: Plaćanje autobuskih karata uskoro moguće i “elektronskim novčanikom”

U autobusima JGSP “Novi Sad” na gradskim linijama uskoro će, nakon nekoliko neuspelih pokušaja ranijih godina, biti uveden elektronski sistem naplate karata, čime će biti unapređen dosadašnji sistem prodaje koji nije modernizovan decenijama.

Kako prenosi “Dnevnik”, gradski prevoznik je nakon sprovedenog tendera taj posao poverio firmama “Telekom Srbija” i “Bus Logic”. Njihova zajednička ponuda iznosila je nešto manje od 65 miliona dinara, a obavezali su se da će u roku od 75 dana isporučiti i implementirati novi sistem naplate karata. Održavanje sistema će za godinu dana JGSP koštati više od 9,7 miliona dinara.

Ta nabavka bi, piše  list, osim izrade sistema elektronske naplate karata na linijama u gradskom saobraćaju, isporuke i ugradnje 105 uređaja za takvu vrstu kupovine karata, trebalo da obuhvati i nadzor nad odvijanjem javnog prevoza putnika i evidenciju korišćenja voznih karata u sistemu javnog prevoza.

JGSP “Novi Sad”, dodaje “Dnevnik”, između ostalog kupuje i beskontaktne plastične čip-kartice koje će se koristiti kao vozne i moći će da budu personalizovane ili ne. One će važiti za određeni broj vožnji, za određeni vremenski period ili će se koristiti s uplaćenim avansom, odnosno, tzv. elektronskim novčanikom. Plaćanje karata bi trebalo da bude moguće i na prodajnim mestima i putem mobilne i internet aplikacije, sajta, LJR koda ili NFC tehnologije, piše “Dnevnik”. 

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: mojnovisad.com