Sala škole u Kanjiži više ne prokišnjava zahvaljujući Pokrajini

Zamena krova na maloj fiskulturnoj sali u zgradi „Adi Endre“ Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Kanjiži, izvršena je sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice AP Vojvodine, u šta se posetom školi uverio resorni pokrajinski sekretar i potpredsednik Pokrajinske vlade Mihalj Njilaš.

Za zamenu krova obezbeđeno je 3,3 miliona dinara. Direktor škole Zoltan Sepeši rekao je da ovu salu koriste učenici i članovi Rvačkog kluba „Potisje“. Pokrajinski sekretarijat podržao je i nabavku muzičkih instrumenata, što su svirkom predstavili učenici iz odeljenja sa smetnjama u razvoju, ali mogu da ih za nastavu koriste i drugi đaci.

Kanjiški đaci ovim imaju mnogo bolje uslove za fizičko vaspitanje i mnogo smo mirniji, jer sala više ne prokišnjava i sprečeno je dalje propadanje. Preostaje nam da nastavimo započeto, da dalje obnavljamo naše objekte – rekao je Sepeši, dodajući da očekuju dobar ishod na aktuelnom konkursu za nabavku interaktivnih tabli.

OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“sa 868 đaka je najveća škola u kanjiškoj opštini sa svojih pet objekata, od kojih su dva u Kanjiži i ostali su u Martonošu, Adorjanu i Velebitu gde rade izdvojena odeljenja.

Nije prioritet samo popravka zgrada nego i opremanje, tako da će ova škola dobiti pet interaktivnih tabli i vrlo brzo ćemo to realizovati. Kanjiška škola je uspešna u apliciranju na konkursima i trudimo se da izlazimo u susret, da se nastave radovi, jer znamo da je u centralnoj zgradi „Zmaj“ potrebna popravka sanitanrnih čvorova – rekao je Mihalj Njilaš.

Njilaš je istakao da su ove godine sredstva iz pokrajinskih izvora više namenjena za opremanje škola pa će za nabavku interaktivnih tabli biti utrošeno 70 miliona dinara, dok je isti iznos opredeljen za nabavku nameštaja, informatičke i ostale opreme neophodne obrazovnim ustanovama.

Preventivni pregledi krenuli od Idvora

Dom zdravlja Kovačica je akciju preventivnih pregleda, koja će sprovesti u svim selima opštine, započeo je u subotu u Idvoru. U prostorijama Doma kulture „Mihajlo Pupin” besplatnim pregledima se odazvalo 20 meštana. Zdravstveno stanje će naredne subote, 7. marta, moći da provere meštani Debeljače, nedelju dana kasnije akcija će biti u Crepaji, a potom u Padini i Uzdinu, dok će u prve tri subote u aprilu pregledi biti organizovani u Kovačici, Putnikovu i Samošu.

Što se tiče obnavljanja objekata, ranijih godina je dosta ulagano i za sada u buyetu Pokrajine nismo predvideli sredstva za ovu namenu, ali rebalansom budžeta ili iz tekuće budžetske rezerve ćemo moći u ovoj godini za hitne slučajeve izdvojiti neophodna sredstva – napomenuo je Njilaš.

Predsednik kanjiške opštine Robert Fejstamer je konstatovao da se lokalna samouprava oslanja na saradnju sa Pokrajinskom vladom jer u opštinskoj kasi nema dovoljno sredstava da se podmire potrebe u svih 13 naselja. Lokalna samouprava nije morala da učestvuje u ovom projektu ali najčešće učestvuje sufinansiranjem 20 do 30 posto kod ulaganja u osnovne škole, srednju školu i predškolske ustanove, potvrdio je Fejstamer.

Novosadski Info / Dnevnik / M. Mitrović / Foto: Mihalj Njilaš i domaćini iz Kanjiže