Najspremniji za nastavu na daljinu FTN i PMF u Novom Sadu

U skladu s odlukom Vlade Srbije o obustavi nastave u svim obrazovnim institucijama, ona je prekinuta i na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu, a zaposleni i studenti o detaljima obaveštavaju se preko sajtova.

Pored nastave, uglavnom su otkazani i martovski i aprilski ispitni rokovi, odbrane master i doktorskih radova. Na većini je već organizovana i nastava na daljinu, a prisustvo zaposlenih na fakultetima svedno je na minimum. Na nekim fakultetima organizovana su dežurstva studentskih službi, dok je na nekim sve prebačeno na elektronsku formu.

Na Fakultetu tehničkih nauka onlajn sistem održavanja predavanja i vežbi organizovan je primenom sistema SOVA. Svim studentima koji nemaju otvoren UNS nalog, on će biti automatski kreiran i oni će standardnim komunikacionim kanalima (SMS/Vajber poruka) od Studentske službe Fakulteta dobiti aktivacione linkove za postavljanje lozinke i aktivaciju UNS naloga, nakon čega će moći da pristupe SOVA platformi. Obavezne eksperimentalne vežbe odložene su do daljeg i biće nadoknađene kada se za to stvore uslovi.

Na Prirodno matematičkom fakultetu od 2004. godine koriste platformu za e-učenje baziranu na Moodle sistemu za upravljanje učenjem i većina nastavnika i saradnika je do sada redovno koristila kao podršku redovnoj nastavi. Sada će se sva nastava odvijati preko ove platforme, a studenti se uveravaju da Fakultet ima stabilan server, dovoljno svih resursa i posvećenu tehničku podršku.

Preko platforme Moodle organizovane su sve nastavne aktivnosti i na Tehnološkom fakultetu.

Filozofski fakultet podsetio je svoje studente i na mogućnost korišćenja bogate digitalne biblioteke, a za organizovanje nastave na daljinu uputio na predmetne nastavnike.

Na Poljoprivrednom još uvek nije organizovana nastava na daljinu, ali je u toku njeno organizovanje. Otkazane su i sve odbrane, te zatvorena čitaonica. I na Pravnom fakultetu u aktivnoj pripremi je e-learning platforma preko koje će studenti moći da pristupe prezentacijama i predavanjima svih kurseva koji su aktivni u tekućem semestru.

Na Medicinskom fakultetu takođe su otkazani i nastava i sve odbrane, a početak nastave na daljinu najavljen je za sledeći ponedeljak, 23. mart. U međuvremenu, zabranjena je i nastava na klinikam i instituima svih nastavnih baza, uključujući i Kliniku za stomatologiju.

Drugi vidovi nastave biće uspostavljeni i na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, gde su takođe zaposleni zamoljeni da prisustvo na fakultetu svedu na minimum, a studenti da ne dolaze. I na Ekonomskom fakultetu biće organizovana onlajn nastava, a studenti će o tome blagovremeno i detaljno biti obaveštavati.

Ulazak u sva tri objekta Akademije umetnosti zabranjen je svima, osim dežurnima u službama, a nastavnici i saradnici u obavezi su da pokušaju da omoguće studentima onlajn predavanja ili da koriste SOVA sistem. I Građevinski fakultet u Subotici još uvek nije organizovao nastavu na daljinu, ali u toku su pripreme i detaljne informacije biće naknadno objavljene.

Šarčević: Prijemni ispiti i ispitni rokovi će se pomerati

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je pomeranje prijemnih ispita na fakultetima, kao i ispitnih rokova zbog epidemije korona virusa. On je u razgovoru za N1 istakao da sve zavisi od trajanja situacije i da će građani biti u svakom trenutku obavešteni, te da izmene prate i visoko obrazovanje.

  • Prijemni ispiti i ispitni rokovi će se pomerati – istakao je Šarčević. Prema njegovim rečima, u velikoj su prednosti fakulteti koji imaju dobre tehničke mogućnosti i koji su akreditovali onlajn programe.
  • Razgovaramo s Nacionalnim telom za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju Srbije (NAT) da ubrza akreditacija za fakultete koji su podneli za onlajn nastavu – kazao je Šarčević. Kako navodi, rokovi mogu da se pomere za avgust, septembar, oktobar i to nije sporno.

Pedagoški fakultet u Somboru pozvao je nastavnike da dostave sve svoje nastavne materijale u elektronskoj formi, kako bi ih postavili na sajt fakulteta,te da sve materijale koji su potrebni za pripremu ispita direktno na mejlove šalju studentima. Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu obustavio je nastavu i organizovaće je na daljinu, a na sajtu ovog fakulteta je i obaveštenje da se produžavaju ugovori o radu na određeno vreme do kraja vanrednog stanja. Nikakvih obaveštenja o organizovanju nastave na daljinu juče nije bilo jedino na sajtu Učiteljskog fakulteta s nastavom na mađarskom jeziku u Subotici.

Novosadski Info / D. D. / Foto: UNS