Penzioneri u nabavci pre svitanja: Nikad veća gužva, tužan život u četiri zida

Od 18. marta na snazi je potpuna zabrana kretanja za osobe starije od 65 godina u Srbiji. Oni su tokom epidemije novog koronavirusa okarakterisani kao najrizičnija grupa, pa im je izlazak do prodavnice omogućen tek jednom nedeljno, u ranim jutarnjim satima.

Ovog puta, zbog zabrane kretanja koja će na snazi biti tokom čitavog vikenda, penzioneri su u nabavku mogli jutros od 4 do 7 časova.

U nabavku pre svitanja. Pred prodavnice i pre otvaranja. Uz maske i rukavice, pa i propisano rastojanje, za mnoge je ovo tek četvrti izlazak iz kuće u skoro mesec dana.

Nedeljko Milošević, penzioner iz Novog Sada, kaže da je dosad dva puta išao u kupovinu, ali da nikad ovakva gužva nije bila.

„Valjda zato što 60 sati ne može da se pazari. Šta ako se ne vratimo do 7 sati u stan? Plaši me to“, kaže on.

Na pitanje kako izgleda život u četiri zida, penzioner iz Novog Sada Franja Pezdan odgovara – tužno.

„Jako tužno, za nas od 65 godina starosti“, kaže on.

Porodica, volonteri, kol centri – sistem je uspostavljen kako ni u čemu ne bi okudevali. Ipak, jedno se ne može izbeći – zatvorenost u četiri zida. Izjave epidemiologa da smo u piku epidemije, ali i da se svetlo na kraju tunela nazire, plaše koliko i ohrabruju. Za ove ljude važno je pitanje – koliko još?

Brašno, ulje, šećer. Torbe pune namirnica sa kojima će se izgurati još jedna nedelja u izolaciji. Vraćaju joj se i pre nego što napolju dočekaju svitanje.

Novosadski Info / vesti-online.com / Foto: Tanjug