„Vode Vojvodine“ reagovale zbog divlje deponije na karlovačkom nasipu

Divlja deponija na odbrambenom nasipu u Sremskim Karlovcima, levo od doskorašnjeg pružnog prelaza, bila je tema Štaba za vanredne situacije, koji je naložio nadležnim opštinskim odeljenjima i JKP „Belilo“ da preduzmu mere „radi rešavanja problema stvaranja divlje deponije“, kao i da o tome u najkraćem roku podnesu izveštaj.

Ovaj slučaj se našao na dnevnom redu zasedanja Štaba nekoliko dana pošto je Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ uputilo dopis lokalnoj samoupravi ukazujući na problem koji predstavlja gomilanje smeća pored ustave Prud, koja sa retenzijom i samim nasipom ima važnu ulogu u odbrani Karlovaca od poplava koje uzrokuju bujične vode. O ovome su „Vode vojvodine“ izvestile i podnele prijavu Odeljenju za vodnu inspekciju AP Vojvodine. Iz tog preduzeća apeluju na nadležne u karlovačkoj opštini da spreče formiranje divljih deponija na vodnom objektu i vodnom zemljištu, uz napomenu da se to može postići angažovanjem vodne, komunalne , građevinske i inspekcije za zaštitu životne sredine, kao i saobraćajne policije.

Kako nezvanično saznajemo, opštinska inspekcija dala je nalog za uklanjanje pomenute deponije tamošnjem javnom komunalnom preduzeću „Belilo“ pre izvesnog vremena, ali ono nije imalo tehničke mogućnosti da obavi taj posao. Postoje čvrsta uveravanja da će „Belilo“ početi uskoro da uklanja deponiju. Ovo nije prvi put da se na istom mestu odlaže najraznovrsnije smeće iako je to zabranjeno o čemu nedvosmisleno govore i postavljene table.

Lokalna vlast je pre sedam godina u okviru programa za zaštitu i unapređenje životne sredine rekultivisala prostor na kojoj se tada prostirala divlja deponija na dolmi. Osim što je žičana ograda postavljena, zasađeno je drveće i postavljene klupe kako bi se građanima taj prostor učinio atraktivnim za odmor i rekreaciju. Nekima on i jeste poslužio za to, dok drugima i dalje koristi kao mesto za odlaganje smeća.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Dnevnik