Odbornici dali zeleno svetlo koncesiji za četiri garaže u centru

Na poslednjoj sednici ovog saziva Skupštine grada većinom glasova usvojen je nacrt četiri ugovora o koncesiji za isto toliko garaža u centru grada u kojima će se, po navodima gradonačelnika Miloša Vučevića, naći 1.130 parking mesta.

Podzemne garaže u ulici Modene, između zgrade Banovine i Gimnazije Isidora Sekulić i na Trgu Republike, te nadzemnu garažu na uglu Uspenske i Šafarikove ulice, gradiće, održavati i njima 40 godina upravljati konzorcijum koji čine “Best-in parking – holding” iz Beča i “Inobačka” iz Novog Sada. Investicija je procenjena na oko 22 miliona evra, a Vučević je izrazio uverenje da će u naredne tri godine biti završene prve dve podzemne javne garaže u gradskom jezgru.

I pored 57 tačaka dnevnog reda, među kojima su i odluka o pokretanju prodaje zgrade bivšeg “Radničkog univerziteta”, izrada plana generalne regulacije za novi most do Sremske Kamenice, izveštaja o radu prošloj godini Lokalnog ombudsmana i Gradskog pravobranilaštva, najviše polemike bilo je upravo oko navedenih garaža. Naime, opoziciona Srpska radikalna stranka bila je decidno protiv, a svoje neslaganje su izneli i odbornici Demokratske stranke koji su i poslednju sednicu bojkotovali.

Ovaj predlog nije u interesu Novog Sada. Grad može sam, bez većih problema da izgradi sve četiri garaže, jer godinama ima suficit od pet do šest miliajrdi dinara, buyet od 30 milijardi. Izgradnja garaža je vrlo isplativa ivesticija i dugoročno to je ogroman prihod grada. Koncesija od 40 godina van svake je pameti za investiciju od 22 miliona evra – izjavio je šef odborničke grupe SRS Đurađ Jakšić za skupštinskom govornicom, nakon što je pomoćnica gradonačelnika Adrijana Mesarović iznela podatke iz predloženih nacrta ugovora o koncesiji.

Ukratko, kako je navela, konzorcijum koncesionara osnovaće društvo posebne namene za svaku garažu pojedinačno u odnosu 65 prema 35 odsto u korist austrijske kompanije. Mesarović je dodala kako je “Best-in parking” najveća takva kompanija u Evropi koja upravlja sa 157 garaža u šest zemalja. Ugovori predviđaju rok od tri godine za izgradnju garaže, 40 godina odražavanja i upravljanja njima, nakon čega se vraćaju u vlasništvo Novog Sada. Početna cena parkiranja biće 70 dinara plus PDV, a biće zabranjeno parkiranje, osim za stanare i osobe s invaliditetom, na 565 parking mesta u okolini budućih garaža. Po njenim rečima, time će se stvoriti uslovi za širenje pešačke zone, a sve faze procesa nadziraće Grad, koji će davati i saglasnost za eventualnu promenu cena usluga. Koncesionar je dužan da, nakon izgradnje garaža, okolinu vrati u prvobitno stanje i da od 13. godine početka poslovanja, isplaćuje Novom Sadu 10 odsto prihoda.

Mesarović je objasnila da za dužinu koncesije nije bitna veličina investicije, već, u ovom slučaju, relativno mali broj parking mesta i dug period povrata kapitala. Ona je istakla važnost znanja i tehnologije koje koncesionar poseduje, te da on nosi sav tržišni rizik.

Potom se i gradonačelnik Miloš Vučević uključio u raspravu, rekavši da je Grad ovim potezom pokušao da rastereti buyet, kako bi taj novac ulagao u druge projekte gde ne postoji interes privatnih investitora.

Gradilišta prvo u Ulici Modene i kod Banovine

Sudeći po rečima gradonačelnika, prvo će se graditi podzemne garaže u Ulici Modene i kod zgrade Banovine, jer nije izvodljivo da se u isto vreme grade tri garaže, uključujući onu na Trgu Republike. Izgradnja nadzemne garaže u Šafarikovoj ulici počeće kada se reše sva imovinsko-pravna pitanja, a po nacrtu ugovora Novi Sad ima za taj posao dve godine.

Garaža u Ulici Modene biće minimalnog kapaciteta od 200 vozila, kod Banovine biće mesta za 180, na Trg Republike moći će da se parkira 400 vozila, dok će u Šafarikovoj biti mesta za 350 automobila.

Miloš Vučević, Skupština grada Novog Sada
Miloš Vučević, Skupština grada Novog Sada, Foto: Dnevnik

Mi imamo suficit od nerealizovanih sredstava i boljih prihoda, ali on pokriva projektovani deficit. Novcem koji bismo ovde uložili, možemo da gradimo garaže tamo gde privatnici nemaju interes. Da je ovo jako isplativa investicija, verovatno bi se prijavilo više zainteresovanih, nego što je ova grupa ponuđača. Mislim da je ovo dobar ptredlog za Novi Sad. Zakon o javno-privatnom partnerstvu štiti javni interes, i to smo pokazali u sluačju Apoteke Novi Sad – kazao je Vučević.

On je naglasio da je realni broj vozila na 1.000 stanovnika dosegao broj od 430, dvostruko više nego pre 20 godina, te da će Novom Sadu za 10 godina biti potrebno isto toliko javnih garaža.

Novi Sad mora da se sprema da živi kao polumilionski grad. Moraćemo da uvodimo destimulišuće mere za ulazak vozila u gradsko jezgroi da razvijamo druge vrste prevoza. Verujte, čista srca stojim pred vama po ovoj temi – poručio je Vučević.

Svoje izlaganje gradonačelnik je iskoristio da se zahvali odbornicima u Skupštini grada na sradanji, “sem onima koji su samo uzimali dnevnice”. Kako je istakao, od važnosti za Novi Sad je što je četvrti most preko Dunava dobio status investicije od nacionalnog značaja, te će biti brže rešavana eksproprijacija zemljišta. Takođe, napomenuo je i da će Grad “zamoliti uglednog novosadskog biznismena da se pomeri s Bulevara patrijarha Pavla”.

Mi pripremamo sve akte kako bismo krenuli u rešavanje imovinsko -pravnih odnosa. Usvojićemo preporuke Instituta “Jaroslav Černi” i Fakulteta tehničkih nauka za sporni deo kod Šoroša, buduće veslačke staze i Kameničke ade. Uradićemo predlog kako kaže struka, potom s time idemo po saglasnost ” Voda Vojvodine” – kazao je pre same sednice o ovoj temi gradonačelnik Vučević.

U julu tender za zgradu “Radničkog”

U izjavi novinarima gradonačelnik Miloš Vučević izrazio je očekivanje da će u julu biti raspisan tender za prodaju zgrade bivšeg “Radničkog univerziteta”. On je ponovio da će budući investitor morati da odluči da li će postojeći skelet obnavljati ili podići novui zgradu istih dimenzija. Kako je naglasio, ponovo će biti procenjena vrednost zemljišta i zgrade, pošto je ranije vrednost samo zgrade procenjena na 342 miliona dinara.

Govoreći na sednici, on je kazao da seočekuje zanimljiva rasprava o budućem Generalnom planu grada od 2021. do 2031. godine.

Novi Sad je nastao zbog Dunava i moramo da uredimo priobalje. Ne smemo da se plašimo novih zgrada, ali ćemo sačuvati spomenike kultre, kao što smo to učinili sa Almaškim krajem – zaključio je Miloš Vučević.

Odlazeći sastav novosadskog paralmenta bez veće rasprave usvojio je izmene programa poslovanja pojedinih javnih preduzeća, izveštaj o trošenju novca iz fonda za zaštitu životne sredine, te izveštaj gradskog Kriznog štaba o radu tokom vanrednog stanja izazvanog virusom COVID-19, ali i izveštaj o radu tog tela u prošloj godini, kao i plan za ovu.

Skupština je imenovala za direktora Kulturnog centra Novog Sada Bojana Panaotovića, a novi v. d. direktora Apoteke Novi Sad je Gojko Vujnović. Za JGSP Novi Sad, odnosno troškove goriva, iz tekuće rezerve izdvojeno je još 200 miliona dinara. Takođe, tridesetak ulica u Novom Sadu, Čeneju, Kaću i Rumenki dobilo je nazive.

Novosadski Info / Dnevnik