Testiranje u non-kovid ambulanti Doma zdravlja na Novom Naselju

Od ponedeljka su počela testiranja građana na antitela na lični zahtev u non-kovid ambulanti Doma zdravlja „Novi Sad” na Novom naselju i to po 1.200 dinara.

Za tu namenu laboratorija će raditi svakog radnog dana od 10 do 14 sati.

– Odziv na testove za utvrđivanje prisustva antitela nije veliki jer smo relativno skoro počeli njegovo sprovođenje, i to nije test koji će se moći nositi prilikom prelaska u neke strane zemlje, za to služe PCR testovi – rekao je direktor Doma zdravlja „Novi Sad” dr Veselin Bojat, dodavši da će testiranje svakako psihički značiti svakom sugrađaninu. – Tako će znati da je apsolutno bezbedan, siguran i negativan, kao i da svi kontakti s kojima je bio nisu doprineli tome da on bude pozitivan. Testove obezbeđuje Fond za zdravstvo Republike Srbije i na njihovom sajtu se može naći primer kako popuniti uplatnicu za tu namenu. Testovi su i dalje besplatni za sve zaštićene grupe, poput trudnica, školske dece i slično.

Po Bojatovim rečima, testiranje na postojanje antitela u krvi Dom zdravlja radi već duže, a u dva navrata su urađena testiranja velikih grupa pacijenata, koje su služile kao osnovna analiza za utvrđivanje parametara i pouzdanosti testova. Tako je u maju urađeno 460 testova i ta grupa je ponovo testirana pre desetak dana. Od ponedeljka je usluga dostupna i građanima.

– Svi pacijenti koji budu imali dokazano prisustvo antitela u krvi biće upućivani na Institut za javno zdravlje Vojvodine da bi uradili i PCR test i tako isključili ili potvrdili prisustvo koronavirusa u organizmu – poručio je naš sagovonik. – Ubuduće će se PCR test raditi i kod svih onih pacijenata kod kojih klinička slika ukaže na moguću komplikaciju neke respiratorne infekcije ili, eventualno, infekciju virusom COVID-19. Oni će biti podvrgnuti potpunoj dijagnostici: radiće rendgen pluća, laboratoriju i sve ostale analize koji budu neophodne, a biće upućivani na Kliniku za infektivne bolesti.

Takođe, kako kaže, PCR testovi će se raditi i kod svih onih koji su bili pozitivni pa sad treba da urade kontrolni test, što će se takođe raditi na Institutu za javno zdravlje Vojvodine. U suštini će se svi PCR testovi raditi ili na Klinici za infektivne bolesti ili na Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

– Država je i do sada sprovodila sve mere koje su bile u saglasnosti s trenutnim stanjem i situacijom na terenu, a mi se i sada ponašamo odgovorno, prema odlukama i preporukama nadležnih iunstitucija – dodao je direktor Bojat. – Stoga se na vreme spremamo kao da će se taj drugi talas zaista dogoditi i da će biti možda i izraženiji od prvog, da bismo reagovali na vreme i sprečili širenje loše epidemiološke situacije. Sada je stanje pod kontrolom, imamo i dalje pojedinačne slučajeve koji se javljaju, ali su oni izolovani.

Kolektivni imunitet

Po mišljenju direktora dr Bojata, još uvek nismo stekli kolektivni imunitet u meri u kojoj se očekuje, ali u toku narednih mesec dana, uz sve klimatske uslove koji doprinose njegovom postizanju, moći će se donositi neki odgovarajući zaključak. Mere su gotovo olabavljene, a u Domu zdravlja imaju smanjen broj pacijenata koji se javljaju s respiratornim tegobama i onih koje bi mogle ukazivati postojanje infekcije koronavirusom. Ako uzmemo u obzir te podatke, kako kaže naš sagovornik, možemo kazati da idemo dobrim putem ka sticanju kolektivnog imuniteta.

Po njegovim rečima, Dom zdravlja „Novi Sad” je uvek spreman da uzorkovanja radi na licu mesta, kada su u pitanju testiranja u javnim preduzećima i ustanovama jer će tako smanjiti gužvu i pritisak na rad samog Doma zdravlja. Ukoliko se radi o pacijentima koji su nepokretni ili iz teških zdravstvenih razloga ne mogu da dođu, takođe će biti moguće organizovati mobilnu laboratorijsku službu, koja će otići na lice mesta i uraditi analizu krvi.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Dnevnik