EU odlučuje o odlaganju projekta Evropska prestonica kulture

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je Novi Sad spreman da realizuje projekat Evropska prestonica kulture 2021. godine, ali da Evropska unija još nije donela odluku o pomeranju datuma za početak tog programa zbog aktuelne situacije sa korona virusom.

Vučević je kazao da su pojedini gradovi, koji ove godine nose tu titulu, zatražili da se njihovi programi odlože za sledeću godinu, dok su gradovi, poput Temišvara, koji je uz Novi Sad, progašen Evropskom prestonicom kulture za 2021. tražili pomeranje datuma za 2022.godinu.

”Mi smo sa našim programom, budžetom i energijom, spremni da budemo prestonica od 1.jula 2021, kao i da se pomerimo za 1.januar 2022. godine. Ali, u Evropi sada vlada konfuzija i niko ne zna kakvo će biti stanje vezano za Kovid 19”, rekao je Vučević novinarima posle predstavljanja projekta mreže kulturnih stanica u Novom Sadu.

On je naveo da su gradovi koji su za ovu godinu proglašeni Evropskim prestonicama kulture zbog epidemije korona virusa doživeli debakl sa svojim programima i velike gubitke i da je u Rijeci, na primer, još u martu otpušteno 90 odsto ljudi koji su bili uključeni u taj projekat.

Dodao je da će konačnu odluku doneti Evropska komisija i Evropski parlament, a da gradovi mogu da se zvanično izjasne o tome uz saglasnost svojih vlada.

”Bićemo partneri svim gradovima, kakav bude većinski stav mi ćemo se tome pridružiti”, naveo je gradonačelnik.

Vučević veruje da bi Novi Sad više izgubio da insistira na 1. januaru 2021.godine, a da se, kaže, ne zna da li će moći da se organizuju svi događaji ili bi sve ”viralno” kao u vreme vanrednog stanja.

”U tom slučaju bi gubici bili još veći, jer ne bi bilo posetilaca, stranih turista, benfita za hotelijere, ugostitelje, taksiste, privredu grada”, zaključio je Vučević.

Novosadski Info / Tanjug / Foto: Dnevnik