Mural u srcu grada, osvanuo portret Marije Trandafil

Doktor slikarstva Uglješa Colić naslikao je mural novosadske dobrotvorke Marije Trandafil na istoimenom trgu. Za sebe kaže da je slikar bez stila jer se ne vezuje za određenu tehniku, već ih kombinuje i u stalnoj je potrazi za nečim novim.

– Mural je naslikan akrilnim bojama, kombinacijom različitih klasičnih slikarskih tehnika, četkama i valjcima – kaže Colić. – Rađen je direktno na zidu, bez projektovanja crteža ili pomoćne mreže, i predstavlja spoj realnog prikaza i ekspresivnog slikanja.

Mural Marije Trandafil spada u desetak koje je uradio do sada. Kako kaže umetnik, logično je bilo da se portret velike srpske dobrotvorke nađe na trgu koji nosi njeno ime.

– Marija Trandafil izuzetno je značajna ličnost u istoriji našeg grada – ističe Colić. – Možda i najveća srpska dobrotvorka, zadužila nas je mnogo i danas predstavlja nadahnuće za mnoge sugrađane i izaziva divljenje i poštovanje.

Colić ima ideju da naslika i bivšeg književnika i kritičara doktora Draška Ređepa. Što se tiče drugih planova, najavljeno je bilo nekoliko izložbi koje su odložene dok se epidemiološka situacije ne poboljša.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Privatna arhiva