Odloženo sređivanje Pozorišnog trga i okoline

Uređivanje dela gradskog jezgra odloženo je jer Gradska uprava za građevinsko zemljište nije uspela da, u postupku javne nabavke, nađe odgovarajućeg izvođača.

Nakon šest izmena i dopuna konkursne dokumentacije i dva produženja roka, jedina pristigla ponuda na tenderu ocenjena je kao neprihvat­ljiva, pošto grupa od deset predu­ze­ća, s novosadskom firmom „Energotehnika – Južna Bačka” na čelu, u svoju ponudu nije uvrstila sve navedene promene. Reč je, inače, o prvoj fazi radova, odnosno rekonstrukciji Pozorišnog trga, Uspenske ulice i dela prolaza do polukružnog trga, između Apolo cen-tra i SNP-a. Programom uređivanja građevinskog zemljišta ove godine je za rekonstrukciju najužeg centra namenjeno više od 300 miliona dinara, a tehnička dokumentacija koštala je oko 18,7 miliona. Interesantan je podatak da su kao polazna osnova za projektovanje korišćena pobednička rešenja s arhitektonskog konkursa od pre dve godine.

Podsećanja radi, projektom je predviđeno parterno i hortikulturno uređenje, rekonstrukcija podzemnih instalacija, izgradnja javnog i dekorativnog osvetljenja i postavljanje novog urbanog mobilijara. Nakon što je posle višedecenijskog propadanja obnovljeno prilazno stepenište kod Srpskog narodnog pozorišta, okolina SNP-a će konačno, umesto ispucalog mermera, konačnom dobiti nove granitne ploče. Na raskršću Pozorišnog trga i Uspenske ulice, na zapuštenoj zelenoj površini kod nezavršene zgrade Poštanske štedionice, projektovani su fontana s plitkim vodenim ogledalom i 23 mlaznice, kao i klupe i žardinjere.

Radovi u fazama

Celokupnim projektom obuhvaćene su javne površine koje se prostiru na 6,82 hektara pa su radovi podeljeni po zonama, odnosno fazama. Osim Pozorišnog trga, Uspenske ulice i dela prolaza između „Apolo” centra i SNP-a, u narednim fazama planirano je sređivanje i rekonstrukcija polu­kružnog trga na mestu montažne garaže i Prolaza Miloša Hadžića, platoa ispred starog bioskopa JNA, dela Njegoševe ulice, Trga slobode, Ulice Modene i dela Ulice kralja Alekasandra, kao i prolaz uz Menratovu palatu.

Na tenderom obuhvaćenom prostoru predviđeno je postavljanje informacionih displeja i memorijalne trake koja će pratiti trasu nekadašnje „male Jevrejske ulice” i pružaće se od zgrade „Apolo” centra do informacionog stuba, visine sedam metara. Na toj čeličnoj traci, dužine 160 metara i širine 40 centimetara, koja je zamišljena kao „protok vremena”, biće ugravirano 90 događaja i zanimljivosti iz istorije Novog Sada.

U zoni Uspenske ulice planirane su dve autobuske niše s nadstrešnicama. Potporni zidić oko Pozorišta biće preoblikovan u kontinualnu klupu, dok je uz trotoar do zelenog pojasa predviđena biciklistička staza. Kada je reč o urbanom mobilijaru, Gradska uprava planira postavljanje kontinualne klupe i klupe sa žardinjerama, kanti za otpatke, držača za bicikle, stubića za sprečavanje prolaska vozila, kao i tri javne česme. Osim toga, biće postavljene ukupno četiri digitalne informacione table, i to po jedna za SNP, turistička, za GSP, kao i na info-stubu na kraju memorijalne trake. Duž Uspenske ulice zamišljen je drvored, s tim što će, kako je u tenderskoj dokumentaciji navedeno, 16 stabala biti sačuvano, šest lipa presađeno na druga mesta u gradu, dok će tri stabla biti uklonjena, a planirana je sadnja novih 25, delimično izraslih lišćara.

Da je Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije uspela da na tenderu odabere izvođača, sređivanje dela gradskog jezgra počelo bi najverovatnije krajem leta, ali pošto je postupak obustavljen, ostaje da se vidi da li će biti raspisana nova javna nabavka, i kada.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Dnevnik