Edukativni program “Moj grad. Novosadske umetničke priče”

Protokol o saradnji Galerije Matice srpske i PU ”Radosno detinjstvo”, povodom novog edukativnog programa za decu danas su potpisali upravnica Galerije dr Tijana Palkovljević Bugarski i pomoćnica direktora PU ”Radosno detinjstvo” Mirjana Đurđev. Reč je o programu ”Moj grad. Novosadske umetničke priče” koji će trajati od oktobra 2020. godine do juna 2022, a cilj je da se deca upoznaju sa istorijsko-umetničkim pričama, herojima i heroinama, kao i simbolima grada.

Potpisivanju protokola prisustvovali su član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i direktor Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture Nemanja Milenković.

“Čestitam Galeriji Matice srpske i Radosnom detinjstvu na ovom projektu, jer to je upravo saradnja kakvu Gradska uprava podstiče i to su programi koji dugoročno daju dobre rezultate. Svi znamo da se prava publika stvara na vreme i jako je važno što će deca biti upućena u kulturni život našeg grada i upoznavati se sa umetnošću, istorijom i baštinom našeg grada, koja je zaista bogata. Povezivanje ustanova, uključivanje građana u kulturni život, u ovom slučaju naših najmlađih sugrađana, jeste ono čemu težimo i kako vidimo kulturu u najširem smislu. Za takve pristupe zalaže se i Evropska prestonica kulture, a tu titulu Novi Sad ponosno i opravdano nosi”, naglasio je Dalibor Rožić.

Prema rečima dr Tijane Palkovljević Bugarski, saradnja sa PU ”Radosno detinjstvo” traje 15 godina, a svake godine oko 6.000 predškolaca učestvuje u edukativnim programima.

“Ovaj program je otvoren i za decu iz privatnih vrtića, osnovnih škola u Novom Sadu, kao i za decu koja pohađaju škole stranih jezika. Želja nam je da svako dete ima mogućnost da sazna nove stvari kroz umetnost. Ovaj program pomoći će im da shvate zašto je naš grad Evropska prestonica kulture. Priredili smo i porodični vodič da roditelji mogu sami sa svojom decom da učestvuju u programu, a verujemo da će kasnije naši mališani biti savršeni vodiči kroz Novi Sad za strance”, izjavila je dr Tijana Palkovljević Bugarski.

Pomoćnica direktora PU ”Radosno detinjstvo” Mirjana Đurđev zahvalila se što Galerija Matice srpske na primeren način približava deci kulturnu baštinu i osobenosti Novog Sada i tako gradi njihov odnos prema umetnosti.

“Ovo je priča o tome kako se postaje Evropska prestonica kulture, a tu titulu je naš grad dobio na današnji dan pre četiri godine. Publikacija i program su jako važni, jer da bismo voleli i cenili svoj grad moramo ga upoznati. Važno je da znamo šta imamo da bismo znali kako da gradimo dalje u skladu sa nasleđem”, istakao je Nemanja Milenković.

Program podrazumeva grupne posete dece iz vrtića Galeriji Matice srpske i kreativni rad sa likovnim pedagozima u vrtićima. Nakon učešća u edukaciji, svako dete dobiće na poklon publikaciju, a ona će biti prevedena na francuski i engleski jezik zahvaljujući Francuskom institutu u Srbiji i Centru stranih jezika ”Soho”. Edukativni program ”Moj grad. Novosadske umetničke priče” podržali su Gradska uprava za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja.

Novosadski Info