Japanska grafika u Novom Sadu

U novosadskoj galeriji „La Vista“ danas u 19 časova biće otvorena jedinstvena likovna izložba, pod nazivom “Savremena japanska grafika”, na kojoj će se predstaviti šezdesetoro japanskih likovnih stvaralaca, članova Udruženja japanskih grafičara.

“Radi se o grupi od 60 likovnih stvaralaca, članova Udruženja japanskih grafičara, umetničke formacije koja je osnovana još 1931.godine, i od tada veoma aktivne, nastupajući na izložbama svuda po svetu sa ciljem promocije japanske umetničke grafike na međunarodnom nivou, a status jedinog japanskog udruženja profesionalnih grafičara dobilo je 2013. godine“, objasnila je autorka projekta dr um. Snežana Petrović sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, dodavši da izložba ima za cilj promociju japanske kulture grafičkog lista.

“U vremenu kada digitalna komunikacija određuje i oblike umetničke povezanosti, grafika malog formata, kao materijalno umetničko delo, predstavlja jedan od najaktuelnijih načina uspostavljanja kreativnog dijaloga na internacionalnom planu. U prilog tome govori i postavka šezdesetoro japanskih grafičara, koji nam se predstavljaju svaki sa po jednim radom“, navodi se u predgovoru istoričarke umetnosti prof. dr Jasne Jovanov.

“Sagledavajući izložbu u celini uočava se mnoštvo različitih poetika od figurativnog do apstraktnog izraza. Krećući se između znakovnih, simboličkih, asocijativnih, geometrijskih, stilizovanih ili realističkih prizora, japanski grafičari makar u minijaturnom segmentu svog rada zadržavaju barem mrvicu tradicionalnog, najočiglednijeg u hvatanju fragmenta, trenutka, kratkog isečka iz realnog ili izmaštanog univerzuma“, zaključila je Jovanov.

Saradnja sa japanskim Udruženjem i ova postavka grafike malog formata, do koje je došlo zahvaljujući angažovanju novosadske grafičarke Snežane Petrović, oslanja se i na višegodišnju tradiciju novosadske grafičke škole koja je i u današnje vreme prisutna i aktuelna.

Radno vreme galerije tokom trajanja izložbe svakim radnim danom, od ponedeljka do petka, od 17.00-22.00 sata.

Novosadski Info / RTV / Foto: RTV