Podeljeni besplatni badnjaci Novosađanima

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je podeli besplatnih badnjaka građanima na Trgu slobode u Novom Sadu, koju je i ove godine organizovalo Javno preduzeće “Nacionalni park Fruška gora”. Badnjaci su ranije pripremljeni u okviru redovnog održavanja hrastovih šuma, kako bi se suzbila bespravna seča mladih hrastovih izdanaka.

“Tradicionalne vrednosti su uticale na formiranje identiteta svakog od nas i ovo je dobra prilika da skrenemo pažnju na našu tradiciju i običaje, kao i na štetnost nelegalne seče hrastovih grana i važnost očuvanja prirodne okoline i naših šuma. Zahvaljujući saradnji sa JP „Nacionalni park Fruška gora“, Grad Novi Sad svake godine realizuje besplatnu podelu badnjaka građanima i na taj način dajemo doprinos proslavi velikog hrišćanskog praznika, Božića. Danas je važan dan za sve one koji Božić slave po Julijanskom kalendaru i želim im da praznike provedu u krugu svojih porodica u zdravlju, miru i dobrom raspoloženju. Čestitam građanima Božić i želim im srećnu i uspešnu 2021. godinu”, rekao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Podela badnjaka je takođe organizovana i na platou ispred SPENS-a, na kojem je pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović podelio građanima badnjake uz najlepše želje za predstojeći praznik.

“Besplatnom podelom badnjaka pokazujemo da vodimo računa o tradiciji i duhovnosti, kao i o onima koji nisu u prilici da priušte kupovinu badnjaka. Istovremeno ovo činimo kako ljudi ne bi uništavali mladice hrasta, narušavajući biodiverzitet Fruške gore”, istakao je Aleksandar Petrović.

Direktor JP “Nacionalni park Fruška gora” Radoslav Krunić rekao je da je za podelu obezbeđeno preko 10 000 badnjaka koji su, osim za područje Grada Novog Sada, namenjeni i za opštine Šid, Sremska Mitrovica, Beočin, Irig, Inđija i Sremski Karlovci. Kako je on naglasio, deluje se u cilju sprečavanja seče mladih hrastovih stabala, čime se, posebno u ovom prazničnom periodu, nanosi velika šteta šumama.

Uz podelu besplatnih badnjaka za građane organizovana je i podela fruškogorskog čaja, a čuvarska služba Nacionalnog parka će zajedno sa policijom, u tri smene kontrolisati nedozvoljeno sečenje hrastovih stabala.

Novosadski info