Oproštaj od Balaševića na Keju žrtava racije u Novom Sadu

Novosađani će se od Đorđa Balaševića, ambasadora Novog Sada i ambasadora Vojvodine, oprostiti danas, 22. februara, u 19 časova, kraj Dunava, na Keju žrtava racije.

Simbolično, uz lampione koji će se vinuti u nebo, ruzmarin, Balaševićeve pesme i hor opere Srpskog narodnog pozorišta, te poslednji pozdrav sa dunavskih čamaca, Novi Sad će odati počast svom panonskom mornaru.

“Dođite da ga svi zajedno ispratimo, dostojanstveno, kako dolikuje. Da mu još jednom kažemo – hvala ti, maestro, za sve. Pamtiće te tvoj Novi Sad”, poručili su organizatori, uz podsećanje da se svi pridržavaju propisanih epidemioloških mera.

Planirano je da se ceo događaj pod nazivom “Noć kad je Đole preplivao Dunav” traje do 21h.

Đorđe Balašević je juče sahranjen na Gradskom groblju u Novom Sadu, a preminuo je u petak u Kliničkom centru Vojvodine od posledica izazvanih virusom kovid 19.

Od Balaševića se opraštali i u Banjaluci i Mostaru

Banjalučani su se sinoć okupili ispred Banskog Dvora kako bi se svi zajedno oprostili od čuvenog kantautora Đorđa Balaševića.

Na platou su se okupili građani Banjaluke i uz pesmu “Ne lomite mi bagrenje” i paljenje sveća uputili poslednji pozdrav ovom umetniku, javlja Klix.ba.

Na zgradi Banskog Dvora bila je projektovana rečenica “Pričaće ti o plovidbi ti što nisu sidro digli”, iz Balaševićeve čuvene pesme “Uspavanka za dečaka”.

“Svratio je još jednom Đole u svoju Banjuluku. Ponosno, ali sramežljivo oprostili su se časni Banjalučani od svog vojnika. Večno živi jer ti drugačije ne možeš”, napisao je na svom Fejsbuk profilu potpredsednik SDP-a Vojin Mijatović koji je bio i inicijator večerašnjeg okupljanja.

Građani Mostara se oprostili od Đorđa Balaševića

Nekoliko stotina građana okupilo se sinoć na Španskom trgu u Mostaru kako bi se svi zajedno oprostili od čuvenog kantautora Đorđa Balaševića.

Oni su umetniku odali počast paljenjem sveća, ostavljanjem poruka i igračaka uz zvuke nekih od njegovih najpoznatijih pesama, piše Klix.ba.

Đorđe Balašević preminuo je u petak u 68. godini, a  sahranjen je u Novom Sadu u užem krugu porodice.

Novosadski Info / Tanjug / Foto: RTV / Jaroslav Pap