Otvorena izložba “Znamenite žene Novog Sada” u Muzeju Grada Novog Sada

Izložbu ”Znamenite žene Novog Sada” koju su organizovali Muzej Grada Novog Sada, Istorijski arhiv Grada Novog Sada i Kuća čuvarkuća povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, otvorio je danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u Muzeju na Petrovaradinskoj tvrđavi. Izložba je koncipirana tako da na 21 panou predstavi 21 ličnost, kao i predmete koje su neke od njih posedovale. U okviru izložbe posetioci će moći da bolje upoznaju biografije Drage Spasić, Melanije Bugarinović, Milice Stojadinović Srpkinje, Nade Micić Pakvor, Florike Štefan, Kornelije Rakić, Isidore Sekulić, Mileve Marić Ajnštajn, Sofije Sonje Marinković, Jelene Kon, Savke Subotić, Milice Tomić, Marije Trandafil, Marije Veger, Bem Livije Lilike, Jelene Jovandić, Eržike Mičatek, Anice Savić Rebac, Vere Pavlović, Zlate Markov Baranji i Olge Hadžić.

Ponosan sam na to kako je organizovan ovaj osvrt na život heroina Novog Sada, podsećajući nas na novosadski duh i na to koliko su mu žene snažno doprinele. Izložba je obuhvatila značajne ličnosti iz različitih vremenskih perioda i iz različitih profesija koje su zadužile i naš grad i naš narod. Ovo je simbolično veliko hvala i današnjim heroinama, zdravstvenim i prosvetnim radnicama, pripadnicama vojske i policije, damama zaposlenim u komunalnom sektoru i u medijima. Ta zahvalnost treba da bude iskazana kroz istinsku rodnu ravnopravnost tokom cele godine. Moramo raditi više na ekonomskom jačanju žena, da nikada ne budu primorane da trpe. One u politici postaju sve zastupljenije, ali ne treba da nas na tako nešto tera zakon, nego da to bude podrazumevajući rezultat njihovog zalaganja – naglasio je gradonačelnik Vučević i čestitao svim Novosađankama 8. mart.

Direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev rekao je da je bilo veoma složeno izabrati ličnosti koje će biti predstavljene, te da ih ima mnogo više koje zavređuju da im se ukaže zaslužena pažnja.

Obradili smo period od kada je Novi Sad dobio titulu slobodnog kraljevskog grada, pa do 20. veka. Namera nam je bila da kroz kratke životopise, fotografije, i autentične predmete pokažemo koliko su žene, koje su inače stub porodice i države, bile značajne za istoriju Novog Sada – istakao je Đurđev. Direktorka Muzeja Grada Novog Sada Vesna Iković zahvalila se gradonačelniku na podršci koju je Grad pružio u organizaciji izložbe, ističući da su predstavljene snažne žene, junakinje svog vremena koje su stajale rame uz rame sa jačim polom i bile simbol napretka.

Novosadski Info