Spektakularan doček u Novom Sadu

Na Dočeku u Novom Sadu, u okviru Tesline svetlosne galerije, prvi put u Srbiji predstavljene su neke od evropskih svetlosnih instalacija.

Umetničke radove uz više od 100 rasvetnih uređaja postavljenih konceptualno duž mosta Duga i više od 30 lasera na Beogradskoj kapiji, video je veliki broj Novosađana i onih koji su Novi Sad posetili u novogodišnjoj noći.

Spektakularan vatromet u Petrovaradinu

Najpre je kod mosta Duga, simbolično u 20.22 sati, premijerno izveden deo predstave “Tesla izumetnik”, u režiji Nebojše Bradića i izvođenju ansambla Srpskog narodnog pozorišta .

Publika je bila uključuna i u povorci je prešla na drugu stranu mosta vođena Teslom, kojeg glumi Marko Marković.

Kroz dizajn svetla i videa multimedijalnog umetnika dr Petka Tančeva iz Bugarske, muzičku kompoziciju Miroslava Novakova i scenski pokret, čija je autorka Staša Kukić, svečano otvaranje Tesline svetlosne galerije prikazalo je različite aspekte života velikog naučnika, njegovog odnosa prema svetu, ali i načina na koji je taj svet on nepovratno promenio.

Zajedno sa evropskim umetnicima, na vizuelnom identitetu Tesline svetlosne galerije, radila je dr Milica Stojšić uz studente Scenskog dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, povezujući tako lokalnu i evropsku scenu, uz jedinstveno iskustvo za mlade, novosadske umetnike koji imaju priliku da budu deo jednog od najvećih događaja u gradu.

U nastavku Dočeka nastupili su domaći i evropski muzičari, koji su zahvaljujući svetlosnim instalacijama bili još bolji.

Nipple People, Đorđe Miljenović, Kanda Kodža i Nebojša, kao i značajna imena elektro scene iz Austrije – Kruder i Dorfmajster i Elektro Guži, potom Minilinija, Noise Destruction i drugi, poveli su Novosađane i njihove goste u novu, 2022. godinu.

Vučević: Oduševljen sam viđenim

“Malo je reći da sam oduševljen svime viđenim večeras, počevši od sjajne predstave na otvorenom, prelaska preko mosta “Duga” u moćnoj “tesli”, dolaska u Petrovaradinsko podgrađe sa posebnom Teslinom svetlosnom galerijom i ostalim vizuelnim i laserskim instalacijama priznatih evropskih umetnika”, napisao je na svom instagram nalogu gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.