Petković: U Briselu razmatrani konkretni koraci za formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je u Briselu da je prvi put u poslednjih nekoliko godina na trilateralnim sastancima, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, razgovarano o najkonkretnijim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština.

Petković je, nakon završenog sastanka sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslavom Lajčakom, istakao da je glavna tema sastanka bila nastavak procesa implementacije i formiranja ZSO, jer je to prva obaveza dogovorena u Ohridu.

On je ponovio da je, prvi put u okviru trilateralnog razgovora, diskutovano o eksplicitnim koracima ka formiranju ZSO i šta upravljački tim treba da uradi u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015, pri čemu je prvi korak predstavljanje nacrta statuta koji je uradio upravljački tim u okviru dijaloga na visokom nivou.

Direktor Kancelarije je naglasio i da je utvrđen tekst deklaracije o nestalim licima koji će biti usvojen na sastanku na visokom nivou, pri čemu smo posebno vodili računa o svim terminima i nismo prihvatili termin koji se pominje u Konvenciji o nasilno nestalima da ne bismo ugrozili interese Srbije.

Tema sastanka je bila i energetika, te će se u tom kontekstu nastaviti razgovori sa KEDS-om radi distributivnih usluga, preneo je Petković i dodao da se razgovaralo i o registarskim tablicama, gde je ukazao na sva kršenja Prištine o tom pitanju i dogovora iz 2021. i 2022. godine.

On je predočio da su razgovori bili dugi i teški, ali da je srpska strana pokazala konstruktivnost i da poštuje sve na šta se obavezala, uz jasno iskazane crvene linije.

Važno je da razgovaramo jer je to način da sačuvamo mir i srpski narod na Kosmetu, kao i zbog normalizacije odnosa jer tako možemo da sačuvamo stabilnost na Zapadnom Balkanu, podvukao je Petković, koji je i šef pregovaračkog tima Beograda.