Neće me UĆUTKATI! Ana Brnabić o tajkunskim medijima: Direktno štete interesima Srbije

Gošća emisije „Dobro jutro, Srbijo“ na Hepi televiziji bila je predsednica Vlade Republike Srbije – Ana Brnabić koja je tokom današnjeg medijskog istupanja govorila o tome koliko je zastupljenja u opozicionim medijima, vođenim kampanjama i hajkama iz svih oružja, kao što je bio godinama i predsednik Aleksandar Vučić.

– Kada smo uradili tu analizu, zamolila sam svoj tim da izbroji na koliko naslovnih strana je bio Aleksandar Vučić, Danas je tu pobedio, pa onda Nova sa 77 posto, oni su tada rekli dve stvari. Da je to napad na njih, a kakav je to napad na njih njihovim naslovnim stranama? A druga stvar koju su rekli – „bili biste i vi premijerka na naslovnim stranama da radite svoj posao“.

– Sad sam po njihovom mišljenju počela da radim svoj posao, pa sam na naslovnicama. To mi ne smeta. Mislim da smo otvorili veoma važnu temu za naše društvo. Od toga neću odustati, ne zato što nekoga napadam, nikada nisam nikome pretila, niti tužila, niti ugrožavala pravo izražavanja, ni kada su lagali o meni i mojoj porodici, kada su izgovarali najgore bljuvotine. Tada sam sledila primer predsednika Aleksandra Vučića koji nikada nikoga nije tužio, ni kada su mu najbrutalnije napadali porodicu. Mislim da je to važna tema. Šta su u stvari napadi na medije i da li postoje mediji koje su svete krave? Niko o njima ne sme da kaže ništa. To je ono što mi je neverovatno. Imam poverenje u naše građane, oni će suditi šta je istina, a šta nije – dočarala je i dodala:

– Borim se samo za istinu, za pristojnu i normalnu Srbiju. Ono što je bilo interesantno protekle nedelje je da su tajkunski – opozicioni mediji poslali pismo radnoj grupi za bezbednost i zaštitu medija koje je formiranu na moju inicijativu.

– Oni se nisu odazvali na pozive, nego su napustili tu radnu grupu. To govori o licemeriju i stepenu izvrtanja informacija. Sami od sebe prave žrtvu. Time što radimo u ovom trenutku, otvaramo debatu šta je slobodno i objektivno novinarstvo. Direktno štete interesima Srbije. Imam obavezu da o tome pričam, i o tome ću otvoreno govoriti kao predsednica Vlade jedne države koja prolazi kroz veoma izazovna vremena. Neće me oni ućutkati. Ja se nisam promenila, radila sam za međunarodne organizacije, sve vreme sam radila za Srbiju i svoju zemlju.

– Sudirala sam u inostranstvu, ali sam se vratila. Nikada nisam želela da živim bilo gde drugde nego u Srbiji. Njihov odnos prema meni se promenio.

– Nekad sam bila elokventna, sada sam mutava. Nemam ništa protiv kritike, ali moram da ukažem na medije koji su uvek na suprotnoj strani od Aleksandra Vučića, šta god on uradio. To šteti našoj državi, imam primer lažnih vesti. Morali smo da sačuvamo investitore. Ne smeta mi da nas kritikuje, ali ovakva uređivačka politika ne sme da postoji. Tri dana zaredom su bili napadi na porodicu Aleksandra Vučića. Danila na naslovnoj strani tabloida, to je psihološki rat. Nikakvog smisla nema. Zašto je napad ako to kažem? Zamislite bilo koga oca da iz dana u dan to mora da gleda. Kakva će sutra bizarna karikatura da se pojavi o mom sinu, samo zato što je moje dete? – objasnila je između ostalog Brnabićeva.