Vučić: Obuzdati Kurtijeve svakodnevne provokacije i želju da izazove sukob

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je na sastanku sa evropskim komesarom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog o Kosovu i Metohiji Miroslavom Lajčakom predstavio izveštaj o povredama Srba koje je „kosovska policija“ uhapsila na severu pokrajine.

Vučić je u izjavi za medije, nakon razgovora, objasnio da je u tom izveštaju navedeno u kakvom su stanju uhapšeni, koji ništa nisu krivi, kao i to ko ih je pretukao.

Ne mogu da kažem da li je na sastancima napravljen korak ka deeskalaciji situacije na severu pokrajine, ali imam utisak da Brisel čini sve što može kako bi se došlo do rešenja i da razume situaciju na terenu, istakao je Vučić.

On je rekao da je sagovornicima preneo upozorenje da su Srbi u veoma teškoj poziciji i da ne žele da trpe teror Aljbina Kurtija na način na koji su bili primorani do sada.

Svakoga dana je na terenu lov na Srbe, a da niko ne zna zašto je neko uhapšen, pa ni Euleks. Uhapšeni su pretučeni, a ni za šta nisu krivi, naglasio je predsednik.

Vučić je rekao da razume volju Lajčaka i Borelja da se deeskalira situacija, odnosno da se kroz razgovor rešavaju problemi.

Za nas je najveći problem, ne pojedinačna situacija, već to što kontinuirano, drugu ili treću godinu zaredom, režim Kurtija pokušava da protera, uhapsi ili uplaši Srbe, bilo da je reč o prebijanju ili nekoj drugoj akciji, izborima sa 3,4 odsto izašlih ljudi, ili zabrani ulaska kamiona, upozorio je predsednik.

Prema njegovim rečima, razgovori će biti nastavljeni na dnevnom nivou, jer Beograd smatra da su mir i stabilnost od ključnog značaja i teži da svaki problem reši dijalogom.

On je, međutim, ukazao na to da u ovom trenutku, ne vidi nijedan razlog za razgovor sa Kurtijem, koji svakog dana vrši provokacije i želi da izazove sukob.

Vučić je istakao da je zabrinut zbog onoga što se dešava na severu Kosmeta i uhapšenih Srba koji se nedeljama nalaze u pritvoru takozvane kosovske policije.

Moramo da budemo uz svoj narod na Kosmetu, ali moramo da budemo i uz poštovanje međunarodnog javnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija i Rezolucije SB UN 1244 na koju se i oni pozivaju kada im to odgovara, naveo je Vučić.