Vučić: Neće Kurti stati, on želi rat, da nas uvuče u rat!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je juče na TV Pink, gde je govorio o aktuelnim temama, kao i o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Na početku gostovanja Vučić je komentarisao situaciju u Rusiji.

“Ne mogu sebi da dozvolim kao predsednik republike da istupam kao analitičar. Naravno, Srbija nikad neće podržati puč, prevrat vojnim sredstvima. To su stvari koje ne možete da dozvolite”, rekao je Vučić i dodao:

“Završilo se uz mnogo krvi”

– Nismo puč podržali ni u Turskoj, ni u Rusiji. Vlast se menja na izborima, voljom građana, a ne drugačije. Ovo nije događaj koji neće ostaviti posledice ni na stanje na bojištu… Mislim da će ovo imati dubinske i teške posledice. Putin je govorio o Prvom svetskom ratu. Rusija nije de fakto izgubila u Prvom svetskom ratu. Imali su više divizija, ali je teška situacija iznutra, i strane službe koje su razbile jedinstvo u Rusiji, doveli do nemira u zemlji. Uprkos pokušaju Kerenskog, da u jednoj uspešnoj bici u junu 1917. godine preokrene stvar, izbija Oktobarska revolucija koja je dovela do decenija uništavanja, svega što je pravoslavno, i decenija uništavanja ekonomije – kazao je Vučić.

Završilo se uz mnogo krvi… Ali sve je završeno zahvaljujući snažnoj reakciji predsednika Putina, kaže Vučić i dodaje da će sada morati da umnogome podigne motivaciju, posebno dela razočaranih Vagnerovih pripadnika.

Predsednik je rekao da ovo nije događaj koji neće ostaviti posledice ni po stanje na bojištu u Ukrajini.

“Mislim da će ovo imati dubinske i teške posledice”, rekao je Vučić.

“Ono što znamo sa sigurnošću, ja kao predsednik ne želim da kažem ko je učestvovao spolja. Kada kaže Prigožin: ‘Pa nisu to motivi za rat, rat je nepotreban’ vidite da se niko dubinski ne bavi istraživanjima. Sem jedne agencije. Uvek se pitam da li ima još neka osoba koja to pažljivo pročita”, rekao je predsednik.

Vučić je rekao da kod nas strane službe, iako su umešane u bezbroj stvari, nikog nisu obučile. Ipak, navodi, u Rusiji su znali precizno stvari.

O biznismenima

Poznajem ih mnogo i čim dođu do nekih para odmah misle da mogu da uređuju ne samo državu nego čitav svet.. A šta da mislite kad nekom date silu… 3.000 tenkova…Rusi su ponovili naše greške iz 90-ih… Odbrana i bezbednost zemlje moraju biti isključivo stvar države, kaže Vučić dodajući da želi da izbegne pitanje kako bi aktuelna situacija u Rusiji i dešavanja s ruskom predsednikom Putinom mogla da utiče na Republiku Srpsku.

Naše greške 90-tih, ali i ruske

Vučić ističe da je ruska greška od početka to što su proglasili specijalnu operaciju, pa su u Moskvi otvarali ringišpile.

– Kada nemaš rat, onda rat ne možeš da dobiješ. Tako ni mi nismo imali rat, a posle nam se desila Krajina i etničko čišćenje. Kada sagledate istraživanja Levade, vidite da su našli nišu da napadnu predsednika Putina. Po tome koliko ovi ovde ne čitaju istraživanja, vidite da postoji jedan tajkun koji mene hoće da napadne. Ali je glupo da napadneš onog ko je najpopularniji, od njega se sve odbija, i onda teraš ljude od sebe. Kod nas te strane službe, iako su uvek umešane u bezbroj stvari, nisu doneli konačnu odluku, inače bi precizno to uradili – rekao je on.

Predsednik dodaje da su u Rusiji to dobro uradili, i da su našli način da napadnu Putina.

– U redu, ima korupcije, to je delimično tačno. Ali da li je to razlog da napadnete svoju zemlju usred rata. Svaka čast i Lukašenku, Batka je stari prijatelj njegov, ali Putin je ovo uradio sam. Kažu nije bilo krvi. Završilo se uz mnogo krvi i srušenih helikoptera. Nisu im Ukrajinci srušili toliko helikoptera za sedam dana, koliko su srušili pobunjenici. To su skupi helikopteri, skupe mašine. Velika šteta je naneta, ali je mogla biti hiljadu puta veća, ali je završeno snažnoj reakciji Putina – rekao je Vučić.

O protestima

Šta ujedinjuje Noga, Olenika s Nato zastavom, Mišu Vacića… To ne može biti samo lična mržnja prema Vučiću… Morate da imate plan i program, a niko ne pita možemo li mi da opstanemo i preživimo ukoliko se svakog dana tučemo s kolektivnim Zapadom, a niste ni krivi i dužni zbog situacije na KiM, pritisak kosovskih Srba da ih zaštitimo a svesni ste da ne možete to da učinite…, kaže Vučić dodajući da nam je u ovakvoj situaciji Rusija prijatelj a Kina možda i najveći jer nas nikada ničim nije uslovljavala.

O Kurtiju

Zapadu je sad jasno da je Kurti problem…

– Neće Kurti stati, on želi rat, želi da nas uvuče u rat! Neće ZSO, ovakvu ili onakvu neće nikakvu – kaže Vučić i pojašnjava:

Neće Kurti stati, on želi rat, da nas uvuče u rat! On hoće sve što ja pokušavam da izbegnem.

Mi moramo da vodimo računa i šta misli Istok i šta misli Zapad: 

– Moramo da vodimo računa i šta misli Istok i šta misli Zapad, a ne pitate šta smo sve učinili da se promeni mišljenje da nije Srbija više ta koja je uvek kriva… I SAD imaju drugačije mišljenje i voleli bi da imaju bolje odnose sa Srbijom. Evo odmah posle ovog na sastanak sa Srbima s KiM i šta sad, hoćemo u rat… Država nije igračka, životi tuđe dece nisu igra. Nije lako voditi državu… a kad pitam šta da uradimo s KiM, konkretno, svi ćute…. I zovu me izdajnikom a jedini sam ko nikog nije izručio Haškom tribunalu…

– Verujte svom rukovodstvu, svojoj državi! Dajte nam šansu, mogućnost da ne moramo da intervenišemo do poslednjeg trenutka, jer kako ćemo da opstanemo, pustite nas da vodimo politiku – rekao je Vučić nadovezavši se na veliki uspeh Srbije i Beograda kad je reč o EXPO 2027.

EXPO 2027

Predsednik se osvrnuo i na EXPO 2027 čiji je domaćin Beograd pobedio u jakoj konkurenciji kandidata, a u poslednjem krugu Malagu za koju je zdušno lobirao glumac Antonio Banderas, a njen gradonačelnik potom podneo ostavku posle gubitka od Beograda. Srbija je za Malagu dobila 81 glas.

“Navala” poseta iz Evrope, zatim iz Afrike, dolazi i predsednik CG

Predsednik Vučić je najavio “navalu” evropskih državnika i važnih poseta evropskih lidera ovog leta u Srbiji, prvo iz Beneluksa, zatim afričkih država a dolazi i novi predsednik Crne Gore.

KBS ne smeju ni da postoje, ali baš ih briga – Turska ih naoružava

Vučić je ukazao da Kosovske bezbednosne snage ne bi ni smele da postoje, ni po Kumanovskom sporazumu, niti po Rezoluciji SB UN 1244, ali i pored toga, ne samo da postoje, već ih, pre svega Turska, naoružava.

“KBS ne bi smele da postoje, ali njih, Zapad i Tursku, baš briga. Briga njih za međunarodno pravo. Međunarodno pravo, to su oni, to je pravo jačeg. Priština pravi svoju vojsku, koja ne sme da postoji, a oni to pravdaju time da je Kosovo nezavisno, jer su ga svi oni priznali, po pravu jačeg, izvučeno iz protivpravne agresije na SRJ”, rekao je Vučić. Naveo je da je Turska dala Kosovu moćno oružje, između ostalog, i „bajraktare“.

“Ti ’bajraktari’, kada ih podignu, imaju termovizijsku vidljivost 40 kilometara noću i 60 kilometara danju, i mi sada moramo da budemo oprezni po raznim pitanjima. I znamo šta radimo, ali moramo da imamo adekvatna sredstva ako naš narod bude ugrožen, da reagujemo. Time se ozbiljno bavimo”, rekao je Vučić.

To, dodaje, nisu “priče i bajke”, jer se svet promenio, i Srbija mora da bude oprezna i da vodi računa o svemu. Vučić je naveo i da je Srbija odustala od kupovine turskih “bajraktara”, jer ih Ankara isporučuje Prištini.

“Nećemo sa njima da sarađujemo, jer su glavni snabdevači nepostojeće države“, rekao je Vučić. Najavio je da uskoro u Srbiju stižu moderni kineski dronovi CH-95, sa dobrom rušilačkom snagom i eksplozvinom moći, a za oko pet meseci stiže u zemlju i više stotina dronova- kamikaza sa Bliskog istoka. “A, sve to da bismo odvratili eventualnog agresora”, rekao je Vučić.

O Jovanjici

– Ne znam ništa o drogi, nikad kafu popio, nikad cigaru zapalio, nikad te ljude video ni sreo – kazao je predsednik podsetivši na slučaj Jovanjica u koji je njegova porodica uvučena.