Otvorena Obilaznica, Vučić poručio: Napred je najbolji lek za Srbiju, vidimo se u boljoj budućnosti

Predsednik Srbije obratio se juče tokom svečanog otvaranja Obilaznice oko Beograda.

-Danas je Vidovdan, praznik nad praznicima, mit koji je postao život… Sećanje nam je svakako jedina, ali i najveća obaveza. Istorija ako nas nečemu uči – pobede čak i one najveće su samo delić velikog poraza, a porazi deo najveće pobede. Najvažnija je sposobnost da u tome vidimo priliku. Srbija neće niti može da pobegne od svoje istorije i grešaka. Cena koju smo plaćali od Kosova do Haga ne može da bude veća. Srbija je prestala da kuka i počela je da stvara. Bez izgovora i traženja opravdanja, okrenuti sebi, stvaramo svoju sudbinu, dižemo Srbiju, jačamo, gradimo i to ne nekome u inat. Nazad ne postoji ništa osim tuge i bola. Napred je najbolji lek za Srbiju. Za nas je Vidovdan centar i početak puta, ali ne i njegov kraj. Idemo dalje ne zaboravljajući odakle smo i kuda krenuli, rekao je Vučić na početku govora.

Još davnih sedamdesetih godina započelo se sa planovima izgradnje saobraćajnog prstena oko Beograda u vreme gradnje nekadašnjeg auto-puta Bratstva i jedinstva.

-Odavno nema te Jugoslavije, niti bratstva i jedinstva… Danas jasno vidimo šta ovi projekti znače i za naš grad i našu državu. Od danas svi mogu bezbedno i brzo da obiđu oko Beograda, svi koji dolaze iz Minhena, Atine, Istanbula, Sofije… Još jedna od neistina koje su plasirane jeste da nema izlaska za Beograd. To nije tačno… Moj će biti predlog biti da ova obilaznica dobije ime po Milutinu Mrkonjiću… On je živeo u nekim težim uslovima, težim vremenima i to moramo da poštujemo, dao je više energije… Svima drugima koji su metar asfalta postavili svima koji su nam politički protivnici beskrajno hvala što su toliko truda uložili da ovo bude izgrađeno. Hvala svima i Vladi Srbije i ovoj i onoj prethodnoj. Razumeli ste da graditi Srbiju znači graditi budućnost. Da je važno šta ostaje iza nas… Toliko toga se radi i gradi u našoj zemlji, poručio je Vučić.

Imamo veliku obavezu. Da bismo imali veće plate i penzije, da bi deca više učila i igrala se.

-Moramo da nastavimo da razvijamo Srbiju i da sa još većom energijom krenemo u to. Pred nama je Expo 2027. Cela Srbija mora da se gradi brže, jače i snažnije i to je moj zahtev da radite više da razgovarate sa ljudima. Ići ću da slušam ljude, šta je to što imaju nama da kažu, a vi gledajte da ubrzate svoje kativnosti, angažman kako da učinimo da Srbija napreduje brže. Strašnu grešku smo napravili sa litijumom, koja će nas puno koštati, prihvatam svu odgovornost na sebe zbog toga. Ne smeju takve greške da nam se ponavljaju, rekao je Vučić.

On je zahvalio kineskim prijateljima na svu saradnju i podršku te ponovio poziv predsedniku Kine da dođe ponovo u Beograd.

-Želim nam da još toliko toga izgradimo i da sačuvamo Kosovo i Metohiju, te da se izborimo da se naša deca ponose onim što smo uradili. Ponosan sam predsednik Srbije i rezultate rada niko ne može da nam oduzme. Zato da radimo još više i jače. Srećan praznik, srećan Vidovdan svima, naročito našem narodu na Kosovu i Metohiji, živećemo i videćemo se u boljoj budućnosti i nikada nikome nećemo dozvoliti da uništi srpski narod i da ga proteruje sa vekovnih ognjišta, završio je govor predsednik čime je završena i svečana ceremonija otvaranja Obilaznice.