Univerzitet u Novom Sadu obeležio 63 godine postojanja

Svečanost povodom Dana Univerziteta u Novom Sadu, kojom je obeležena 63. godišnjica njegovog osnivanja, održana je juče u amfiteatru Rektorata. U okviru svečanosti promovisani su novi profesori emeritusi Univerziteta u Novom Sadu, dodeljene su nagrade studentima za naučne i stručne radove u tekućoj akademskoj godini i zahvalnice studentima-volonterima koji su učestvovali u spasilačkoj misiji nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku početkom ove godine.

Tim povodom, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević je istakao da obeležavanje 63. godišnjice govori i o tome da je ovo jedan mlad univerzitet, koji ima snažan rast i razvoj, što je suština onih koji nastoje da ostanu „večito mladi“.

Sekretar Milošević je naglasio da je Univerzitet i naša snažna kopča sa međunarodnim okruženjem i ukazao da ulaganje u njegovo unapređenje predstavlja sigurnu investiciju u našu budućnost.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejan Madić istakao  je da, u godinama koje slede, Univerzitet želi da ima energiju, polet i dobre rezultate. Madić se osvrnuo na rezultate postignute u prošloj godini, istakavši veliki broj objavljenih radova u međunarodnim časopisima i članstvo u  konzorcijumu sa devet velikih evropskih univerziteta.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete prof. dr Marijana Dukić Mijatović istakla je da pored Univerziteta u Novom Sadu, jubilej obeležava i Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici.

„Vlada Srbije će nastojati da i dalje pruža podršku univerzitetima kada je reč o infrastrukturi i kadrovima“, rekla je državna sekretarka.

Novi profesori emeritusi Univerziteta u Novom Sadu, kojima je Senat Univerziteta dodelio ovo prestižno zvanje u toku aktuelne školske godine su: prof. dr Božo Dalmacija sa Prirodno-matematičkog fakulteta, prof. dr Neda Mimica-Dukić sa Prirodno-matematičkog fakulteta i prof. dr Livija Cvetićanin sa Fakulteta tehničkih nauka.

Senat Univerziteta je na osnovu predloga komisija za ocenu radova doneo odluku da nagradi  47 studenata sa Filozofskog fakulteta, Medicinskog fakulteta, Prirodno-matematičkog fakulteta, Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“, Tehnološkog fakulteta i Akademije umetnosti.

Univerzitet u Novom Sadu broji gotovo 50.000 studenata i 5.000 zaposlenih, obuhvata 14 fakulteta i tri naučna instituta sa sedištima u četiri istorijska centralnoevropska grada – Novom Sadu, Somboru, Subotici i Zrenjaninu.