Brnabić: Nastavak podrške države građanima i naredne godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da je namera države da se građanima dodatno pomogne u vremenima ekonomske krize, jednako uspešno kako je to učinjeno tokom pandemije koronavirusa.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije, navela da će se, nakon razmatranja budžeta za narednu godinu, planirati kako da se podrška i pomoć nastave i u 2024. godini.

Svakako je intencija da našim građanima dodatno pomognemo i da ih podržimo u vremenima ekonomske krize, na sličan način i jednako odgovorno kao tokom pandemije, poručila je premijerka.

Osim finansijske, ova podrška je važna i kao psihološka mera kako bi ljudi prebrodili teška vremena, rekla je Brnabić i dodala da je planirano još jedno povećanje penzija ove godine, a zatim još jedno u januaru 2024. godine, što je ukupno povećanje od približno 20 odsto.

Ona je podsetila i na planirano povećanje plata u prosveti, medicinskim sestarama i tehničarima i dodatnu jednokratnu pomoć porodicama, odnosno za decu mlađu od 16 godina, dodavši da je novac za te namene već pripremljen u budžetu.

Predsednica Vlade je predočila da su pokrenuti pregovori sa sindikatima u okviru Socijalno-ekonomskog saveta o tome koliko treba da bude povećana minimalna zarada i usklađena sa visinom potrošačke korpe.

Brnabić je navela podatak da je u ovom trenutku javni dug 51,4 odsto našeg BDP-a, pri čemu je izrazila nadu da će deficit ove godine biti značajno ispod tri odsto, kao što je i planirano, i da će se godišnja inflacija spustiti na osam procenata.