Vučić: Otvoren razgovor sa Ruteom i Betelom o KiM, preneo sam da sam uplašen zbog neodgovornosti Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle sastanka sa premijerima Holandije i Luksemburga, Markom  Ruteom i Gzavijeom Betelom, da je razgovor bio sasvim iskren o ne lakim temama i da im je preneo da je pomalo uplašen zbog situacije na KiM i stepena neodgovornosti koji vidi po tom pitanju.

“Obećao sam im da će Srbija dati sve od sebe da se sačuva mir i stabilnost”, naglasio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ruteom i Betelom u Palati ”Srbija”.

Istakao je da, ipak, nikad u svojoj političkoj karijeri nije video toliku neodgovornost po pitanju KiM, kao i da će Beograd o tome obavestiti partnere. 

U ovom stadijumu nema čak ni nade za ZSO

Vučić je rekao da Briselski sporazum, koji je još uvek na snazi, nije sproveden u svom najvažnijem delu, a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kao i da u ovom stadijumu ”nema čak ni nade da će se uskoro formirati”.

“Ako mene pitate za dokument i implementaciju svega što je do sada potpisano moram da vam kažem, bio je, i još uvek je na snazi Briselski sporazum koji smo potpisali pre 10 i više godina, a još nije sproveden u svom najvažnijem delu, a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština”, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje holandskog novinara na zajedničkog konferenciji za medije sa predsednicima vlada Kraljevine Holandije i Velikog Vojvodstva Luksemburg, Markom Ruteom i Gzavijeom Betelom.

Vučić je naveo da je to bio preduslov za sve drugo, a da u ovom stadijumu, kako je rekao, veruje da može da kaže, da nema čak ni nade da ćemo uskoro da vidimo ZSO.

Predsednik o neredima u Francuskoj: U potpunosti sam uz Vladu Francuske i Makrona

Predsednik Srbije je rekao, povodom protesta i nereda u Francuskoj, da je u potpunosti uz francusku vladu i predsednika Emanuela Makrona, i da se nada da će se uspešno izboriti sa svim što se dešava.

Na pitanje da li je razgovarao sa premijerom Holandije Markom Ruteom i predsednikom Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburga Gzavijem Betelom zašto je izostala reakcija EU na dešavanja u Francuskoj, dok je postojala takva reakcija kad su bili antikovid protesti u Beogradu na pokušaj sprečavanja upada demonstranata u Skupštinu, Vučić je naveo da je reč o duplim standardima na koje je Srbija navikla.

“To nije od juče, nije od prekjuče, to je oduvek. Ja moram da kažem da sam u potpunosti uz francusku vladu i uz francuskog predsednika, ja sam uvek uz organe reda. Jer ako hoćete da mi kažete da je lepo da neko spaljuje zgrade i automobile, i da je to demokratija, ja ne mislim da je to demokratija, ne mislim ni da je lepo, ni da je pametno, ni da je korisno”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa Ruteom i Betelom u Palati ”Srbija”.

Obećao sam da će Srbija dati sve od sebe da se sačuvaju mir i stabilnost

“Zahvalio sam na investicijama, na podršci evropskom putu. Za mene nije problem da vodim otvorene razgovore.
Obećao sam da će Srbija dati sve od sebe da se sačuvaju mir i stabilnost, ali da sam pomalo uplašemn jer taj strepen neodgovornosti kod nekih nisam video. Razmotrićemo stvari i obavestiti naše partnere o tome”, rekao je Aleksandar Vučić.

Rute je prvi put u Srbiji, nadam se da ćemo imati priliku češće da ga viđamo

“Betel me je upoznao sa Zelenskim, on se trudi da spaja ljude. Rute je prvi put u Srbiji, nadam se da ćemo imati priliku češće da viđamo jednog holandskkog premijera u Srbiji”, rekao je predsednik Srbije.

Od tri mere deeskalacije jedna mora zajednički da se sprovede

“Od tri mere deeskalacije jedna mora zajednički da se sprovede, jednu je Srbija već sprovela, mi smo naš posao uradili”, rekao je predsednik.