Vučević, Mirović i Brnabić posetili Poljoprivredni sajam

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišli su danas 85. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu.

Zahvalivši se premijerki Brnabić na poseti, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je, nakon obilaska izlagača, da dolazak kompanija iz više od 60 zemalja najbolje govori o samom značaju Međunarodnog poljoprivrednog sajma i stanju u oblasti poljoprivrede u našoj zemlji.

„Pokrajinska vlada zajedno sa republičkom čini napore da se uslovi u poljoprivredi poboljšaju i da se koordiniše proces koji dovodi do velikog interesovanja kompanija za ovom sajamskom manifestacijom“, rekao je Mirović i dodao da će rezultat toga biti dodatni impuls ekonomskom rastu i razvoju, koji je, kako je naveo, u Srbiji već prisutan.

On je dodao da Pokrajinska vlada zajedno sa ministarstvom poljoprivrede radi na definisanju razvojnih mera i realizovanju projekata u oblasti navodnjavanja.

„Imamo elemente koji nam ukazuju na optimizam u ovoj oblasti, stoga trend rasta i proces razvoja ne sme da stane“, kazao je predsednik Mirović.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić tom prilikom je rekla da su se Vojvodina i Srbija pozicionirale kao jedan od centara evropske poljoprivrede, čemu je, kako je navela, značajno doprineo Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu.

„Konačno imamo sistemski pristup u razvoju poljoprivrede, na pravom smo putu ali ćemo i dalje morati da ulažemo mnogo“,  dodala je premijerka Srbije.

Ona je navela je da su dva ključna problema kojima je potrebni pružiti posebnu pažnju jeste prehrambena industrija koja, kako kaže, ne daje dovoljan doprinos našem BDP-u.

„Može čak i ubuduće da ima negativan uticaj na naš BDP. To je nedopustivo i to moramo u budućnosti da menjamo“, rekla je ona.

Druga stvar je veće ulaganje u mlade poljoprivrednike.

„To je ono na čemu ćemo svakako nastaviti da radimo i kao republička Vlada i kao pokrajinska vlada“, rekla je Brnabić.

„Mislim da Ministarstvo poljoprivrede ima jako dobru strategiju“, ocenila je premijerka.

Premijerka Brnabić obišla je i štandove stranih investitora i najavila da će ubuduće raditi na dovođenju još vise investitora iz inostranstva.

Takođe je pomenula da je sa MMF-om razgovarala o novom aranžmanu naglasivši da se polako približavamo dokumentu koji će biti naš novi aranžman i da to možemo da očekujemo u toku ovog leta.

Zajedno sa premijerkom Brnabić i pokrajinskim premijerom Mirovićem, Novosadski sajam poljoprivrede obišli su i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.