U subotu biciklistička Kritična masa u Novom Sadu

Novosadska Kritična masa obeležiće 22. septembar, Svetski dan bez automobila (“Carfree day”) vožnjom kroz grad. Vožnja počinje u subotu u 17 časova u Limanskom parku, a završava se na Trgu slobode, nakon čega se održava tribina “Biciklisti pitaju grad”.

Najavljeno je sunčano vreme i pozvani su svi novosadski ljubitelji i ljubiteljki bicikala da se uz muziku pridruže na svojim dvotočkašima.

Vožnja počinje u Limanskom parku u 17 časova, vožnja će se odvijati Bulevarom oslobođenja, Futoškom, ka Bulevaru Evropa i nazad preko Bulevara Jaše Tomića i Kisačke i završiće se na Trgu slobode.

Nakon vožnje u 18 časova na Tribini mladih povodom Evropske nedelje mobilnosti biće organizovana tribina “Biciklisti pitaju grad” gde će prisutni moći da razgovaraju o svakodnevnim problemima biciklista, da saznaju nešto o bezbednosti biciklista i planovima za razvoj infrastrukture. U isto vreme moguće je pogledati izložbu Đorđa Markovića u Malom likovnom salonu. Biciklisti svoje dvotočkaše mogu zaključati u dvorištu Kulturnog centra gde će biti pod pod nadzorom.

Biciklistički događaj Kritična masa nastao je u San Francisku 1992. godine i prisutan je u celom svetu u različitim formatima. Novosadska Kritična masa pokrenuta je 2012. godine i održavala se svakog poslednjeg petka u mesecu, sa ciljem popularisanja korišćenja bicikla ili ukazivanja na probleme biciklista.

Od 2018. godine održava nekoliko puta godišnje na datume kao što su Dan planete Zemlje, Međunarodni dan bicikla ili Svetski dan bez automobila. Događaj je organizovan volonterski, učešće je besplatno i na vožnji može da učestvuje svako.

Izvor: rtv.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.