Na okupu rektori Zapadnog Balkana

Na Univerzitetu u Novom Sadu danas i sutra održava se Prvi Rektorski forum Zapadnog Balkana.

Ovaj kongres, najavljen na međunarodnoj konferenciji održanoj, u okviru Berlinskog procesa, krajem maja u Italijanskoj akademiji nauka u Rimu, posvećen je analizi stanja i perspektivama nauke i visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu. Forum će okupiti rektore univerziteta iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Hrvatske i Slovenije.

Studiozno pripremljena uvodna izlaganja i otvorene diskusije u okviru Foruma treba da omoguće objektivan, potpun i jasan uvid u probleme i izazove sa kojima se suočava region u ovim oblastima, ali i da ukažu na njegov potencijal i vrhunske rezultate koji se često zanemaruju ili neosnovano osporavaju od strane institucija iz drugih delova Evrope i sveta-rekao je pektor Univerziteta u Novom Sadu profesor dr Dušan Nikolić, najavljujući ovaj značajan međunarodni skup.

Kako kaže, Forum treba da omogući uzajamno upoznavanje i stvaranje uslova za zajedničko jačanje kapaciteta u okviru regiona intenziviranjem mobilnosti, zajedničkom nabavkom opreme i publikacija, zajedničkim naučnoistraživačkim i razvojnim projektima, uvođenjem zajedničkih studijskih programa.

Deo Foruma će biti posvećen inicijativama koje su pokrenule druge institucije u nameri da podrže razvoj nauke i visokog obrazovanja na prostoru Zapadnog Balkana. U tom kontekstu, posebno će biti reči o Berlinskom procesu i Jagelonskoj inicijativi.

Na skupu će učestvovati tridesetak rektora od Ljubljane do Skoplja, kao i predstavnik Nemačke akdaemije nauka Leopoldina.

Izvor: dnevnik.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.