„Osuđeni homofob na čelu Pravnog fakulteta u Novom Sadu“

Pre skoro godinu dana udruženje Da se zna! podnelo je pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog homofobičnog i izuzetno malicioznog teksta na sajtu Nove srpske političke misli, u kome je optužio Paradu ponosa i tzv. „homoseksualni lobi“ za porast nasilja u porodici.

U novembru 2017. godine dobili su odgovor od kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti da je diskriminacija ustanovljena te je, u skladu sa nadležnostima ove nezavisne institucije definisanim članom 33 Zakona o zabrani diskriminacije, podneta tužba Višem sudu u Novom Sadu zbog povrede ovog zakona.

Budući da je institucija podnela tužbu, ovo udruženje nije bilo stranka u postupku, ali su od ove institucije više meseci nakon početka postupka saznali još jednu ohrabrujuću vest, i to u julu ove godine – Viši sud u Novom Sadu u prvostepenom postupku osudio je Branislava Ristivojevića za govor mržnje.

„Usled ovakvog toka događaja smo zato krajnje iznenađeni informacijom da je osuđeni homofob postao dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu. Uzevši u obzir da je dotični profesor iznosi i druge izuzetno kontroverzne stavove – poput onih u kojima  prinudnu vakcinaciju protiv malih boginja upoređuje sa bombardovanjem SR Jugoslavije, postavljamo pitanje – da li Savet Pravnog fakulteta u Novom Sadu, razmatra stavove, a najpre istoriju kršenja zakona, kada bira dekana?“, piše u saopštenju ovog udruženja.

Izvor: danas.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.