Ojačati saradnju Novog Sada i nemačkih gradova

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u kurtoaznu posetu novoimenovanog ambasadora Nemačke Nj.E. Tomasa Šiba.

Poželevši ambasadoru uspešan diplomatski mandat u Srbiji, gradonačelnik Vučević je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje koju Novi Sad ima sa gradovima u Nemačkoj, posebno sa pobratimskim Dortmundom i gradom Ulmom pre svega, preko Dunavske strategije.

On je takođe upoznao ambasadora o međusobnoj povezanosti gradova dve zemlje kroz projekte Evropska prestonica kulture 2021, i Omladinska prestonica Evrope 2019, te pohvalio podršku, smernice i savete koje je Novi Sad dobio od Dortmunda na putu ka kandidaturi za te dve prestižne titule.

Gradonačelnik je kao primer dobre saradnje dve zemlje, istakao poslovanje nemačke kompanije “Kontinental” koja zapošljava veliki broj ljudi u IT sektoru, i izrazio nadu da će i druge kompanije iz te zemlje prepoznati dobru investicionu klimu Novog Sada.

Ambasador Šib, kome je ovo prva zvanična poseta Novom Sadu, zahvalio se na gostoprimstvu i izrazio spremnost da se nastavi sa negovanjem postojećih veza kao i uspostavljanje novih partnerstava i oblika saradnje. On je tokom sastanka istakao da Srbija u procesu integracija u Evropsku uniju uvek može računati na Nemačku kao na pouzdanog i poštenog partnera.

Nakon što je uputio čestitke Gradu na osvojenoj prestižnoj tituli Evropska prestonica kulture 2021, ambasador Šib je rekao da je najvažnije nastaviti dosadašnju uspešnu saradnju Novog Sada i nemačkih gradova, intenzivirati je, a kako je rekao, ambasada će pružiti podršku u okviru svojih mogućnosti.

www.rtv.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.