Čiju tradiciju baštini Vojna bolnica Novi Sad

Vojna bolnica Novi Sad je prigodnom svečanošću obeležila 235 godina postojanja. Na svečanosti je upravnik, između ostalog, podsetio na „dugu istoriju ove najstarije vojne bolnice u Evropi, čiji zaposleni s ponosom nastavljaju tradiciju brojnih generacija slavnih predaka”.

Ova ustanova je, po ovome, starija i od Vojske Srbije, kojoj inače organizacijski ne pripada, i koja je na veličanstven način obeležavala i obeležila vreme trajanja i završetka Velikog rata.

Čiju tradiciju baštini Vojna bolnica Novi Sad, kada je područje Vojvodine prisajedinjeno Srbiji, odnosno Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (tek) pre sto godina? Da li je potrebno da se podseti da je na tom području do tada bila vojska Austrougarske i šta se dešavalo u periodu 1914–1918. a i pre toga.

Opasno je, samo zbog statistike, u trajanje institucija naše države veštački ugrađivati i tradicije vojske države koja je bila neprijatelj na bojnom polju, uz velika razaranja i ljudske žrtve, i koja je tokom Velikog rata bila okupator naše Srbije.

I sto godina postajanja je veliki jubilej, pa zato nema potrebe da se tome priključuju tradicije tuđe nam države, samo da bi neko (samo)proglasio „najstariju vojnu bolnicu u Evropi”.

Umesto da ovakvim „jubilejima” vređamo pretke, potrebno je da Ministarstvo odbrane preispita odluku kojom je određen Dan Vojne bolnice Novi Sad (ili, još uvek, Vojnomedicinskog centra Novi Sad).

politika.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.