Završeno prvenstvo Novog Sada u brzopoteznom šahu: Najbolji Vuk Savanović

U sklopu Pojedinačnog prvenstva Novog Sada u brzopoteznom šahu odigrani su Četvrtfinalni, Polufinalni i Finalni turnir.

Pravo nastupa na Četvrtfinalnom turniru imali su svi zainteresovani igrači sa teritorije Novog Sada sa FIDE blic rejtingom manjim od 2150. Posle velike borbe, prvo mesto na ovom turniru osvojio je mlada nada Milan Gagić sa osam poena iz 11 partija, koliko je imala i drugoplasirana Svetlana Stojadinov, dok je treći bio Miloš Torbica sa 7,5 poena. Pored troje prvoplasiranih, pravo učešća na Polufinalnom turniru stekli su i: Zoran Odadžić sa sedam poena, kao i Dragan Cvetić, Žarko Simović, Dragomir Radin, Nikola Petrović, Svetislav Domastović i Aleksandar Majstorović, svi sa po 6,5 poena.

Na Polufinalnom turniru pravo nastupa imali su svi zainteresovani igrači sa teritorije Novog Sada sa FIDE blic rejtingom većim od 2150 i plasirani sa Četvrtfinalnog turnira. Ponovo se povela velika borba, a u njoj su se najbolje snašli Aleksandar Topalov i Ivan Banović, koji su sa 7,5 poena iz 11 partija podelili prvo mesto, s tim da je po dodatnim kriterijumima za pobednika turnira ipak proglašen Topalov. Treće i četvrto mesto podelili su FIDE majstor Dejan Omorjan i Svetlana Stojadinov sa po sedam poena, ali je bronza ipak pripala Omorjanu. Pored ovih četvoro prvoplasiranih, pravo učešća na finalnom turniru obezbedili su i: FIDE majstor Vladan Desnica, Miloš Torbica, FIDE majstor Slobodan Bojković, Nikola Petrović, svi sa po 6,5 poena, zatim Siniša Remecki, Žarko Simović, intermajstor Anđelko Dragojlović, i dve mlade nade Lav Pajčin i Milan Gagić, svi sa po šest poena, kao i Svetislav Domastović, koji je osvojio 5,5 poena. Pored pomenutih 14 igrača plasiranih sa Polufinalnog turnira, direktno pravo nastupa na Finalnom turniru imali su svi novosadski velemajstori, kao i četvorica prvoplasiranih sa prošlogodišnjeg Finalnog turnira.

U Finalu je nastupilo šesnaestoro igrača koji su igrali po Bergerovom sistemu, četvorokružno. Svaki igrač je odigrao čak 60 partija u okviru Finala! Prvi kriterijum za konačan plasman bili su osvojeni meč bodovi, a potom osvojeni poeni, pri čemu je pobeda u mini-meču donosila tri boda, a nerešen rezultat jedan bod. Posle maratonske borbe, konačni pobednik Prvenstva Novog Sada u brzopoteznom šahu je FIDE majstor Vuk Savanović sa 14 dobijenih mečeva i samo jednim izgubljenim (42 meč boda). Drugo mesto osvojio je intermajstor Dejan Leskur, koji je imao 13 dobijenih i dva nerešena meča, odnosno ukupno 41 meč bod, dok je trećeplasirani intermajstor Anđelko Dragojlović sa 11 dobijenih, jednim nerešenim i tri izgubljena meča (34 meč boda). Nagradni fond na Finalnom turniru je iznosio 25.000 dinara i svi učesnici finala su bili nagrađeni.

I. U.

Ostale vesti možete pročitati ovde.