Gostovanje Hora iz Istanbula u Novom Sadu i Zrenjaninu

U novosadskoj Sinagogi sutra u 20 časova nastupa turski hor Boğaziçi Jazz Choir, pod dirigentskim vođstvom Masisa Arama Gözbeka. Ulaz na ovaj celovečernji koncert ovog turskog hora iz Istanbula je slobodan.

U okviru svoje velike evropske turneje, pomenuti hor ovih dana nastupa u Sofiji (16. marta), Novom Sadu (17.marta), Zrenjaninu (18.marta), Budimpešti (19.marta), Beču (20.marta), Gracu (22.marta), Ljubljani (23.marta) i Kopru (24.marta).

Na celovečernjem koncertu u Sinagogi, hor će se publici predstaviti izvođenjem dela svog širokog repertoara, koji mahom čine horske kompozicije savremenih autora i aranžmani turskih narodnih pesama.

Ovaj hor osnovao je 2011. dirigent Masis Aram Gözbek. Veoma brzo hor je stekao veliku popularnost i postao poznat kao pionir horske kulture u Turskoj. Hor učestvuje u brojnim projektima u Turskoj i nastupa na značajnim događajima i horskim festivalima širom sveta.

Uz brojne nagrade koje je osvojio, treba posebno izdvojiti prvo mesto u „Folklor” kategoriji i 13. mesto na ukupnom „Interkultur” svetskom rangiranju 2012, kao i to da je 2016. pozvan na prestižni „10. Evropski festival omladinskih horova “Bazel” u Švajcarskoj, gde je bio prva i jedina grupa koja je tamo predstavljala Tursku.

N. P-j.

Ostale vesti možete pročitati ovde.