ČISTI SE REČNI NANOS NA NOVOSADSKOM DUNAVCU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno sa potpredsednikom Pokrajinske vlade Đorđem Milićevićem obišao je radove na vađenju rečnog nanosa na ulazu u Dunavac, kod tzv. „špica“ novosadskog kupališta „Štrand“, koje izvodi JVP „Vode Vojvodine“, a obilasku radova prisustvovali su i direktor tog preduzeća Slavko Vrndžić, kao i predstavnici Vojske Republike Srbije.

Prema rečima Đorđa Milićevića na taj problem Pokrajinskoj vladi ukazala je Vojska Srbije, i hitno je dat nalog nadležnom preduzeću da pristupi radovima, kako bi Vojska mogla nesmetano da obavlja svoje zadatke, ali i da bi građanima bilo omogućeno korišćenje brodova i čamaca. Kako se moglo čuti tokom obilaska, problem je posebno izražen leti kada je nizak vodostaj i nanos ometa rečni saobraćaj, odnosno nautički turizam.

– Ovo je prilika i da obiđemo „Štrand“, najlepšu plažu na Dunavu po kojoj je Novi Sad poznat. Kako bismo obezbedili što bolje uslove za brojne Novosađane i goste koji tu leti borave, ove godine Grad je izdvojio 14 miliona dinara za rekonstrukciju sanitarnih čvorova. Međutim, sve to treba posmatrati u okviru šire slike, izlaska Novog Sada na obalu svoje reke, a tu pričamo o novim urabnističko.- investicionim projektima izuzetno velike vrednosti. Moramo da iskoristimo potencijale zapuštenih lokaliteta, kao što je nekadašnje brodogradilište, gde ni posle petnaestak godina nije iskazano interesovanje za tom delatnošću. Zato treba da, poput Londona, Roterdama i drugih gradova, taj prostor iskoristimo za poslovno-stambeni kompleks, a verujem da ćemo početkom 2020. godine započeti realizaciju te investicije, vredne preko 400 miliona evra. Namera je da dobijemo pravu, modernu marinu, uređen Dunavac, a veliko je interesovanje investitora i za poziciju gde se danas nalazi kasarna „Aleksandar Berić“, sedište Rečne flotile. Uveren sam da ćemo postići dogovor sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije da se nađe nova adresa za celu Prvu brigadu, pa tako i Rečnu flotilu. Dakle, na ovom potezu možemo očekivati luksuzno naselje, parkove, poslovnu zonu, ali će završnu reč o tome kako najbolje urbanistički urediti ceo taj kompleks dati struka.

U svakom slučaju, dobro je što neko hoće da investira pola milijarde evra u Novi Sad – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević. Za vađenje rečnog nanosa na ulazu u Dunavac, Pokrajinska vlada opredelila je sedam miliona dinara. Potrebno je očistiti 20 000 kubika mulja, a rok za završetak tih radova je sredina maja, rečeno je tokom današnjeg obilaska.

Novi Sad, 28. mart 2019. godine

Ostale vesti možete pročitati ovde.