Tender do kraja leta

“Opipava se puls” zainteresovanih za gradnju sedam javnih garaža u centru Novog Sada. Kineska firma dala neobavezujuću ponudu za četiri lokacije.

Ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, u Novom Sadu bi do kraja godine mogla da počne izgradnja prve od sedam javnih garaža, iz planiranog “paketa” u projektu javno-privatnog partnerstva Grada s jedne i domaćih ili stranih kompanija s druge strane, koji bi trebalo znatno da reši veliki problem parkiranja u gradskom centru.

Budući da su nedavno pristigle neobavezujuće ponude od jedne kineske i domaće kompanije nadležnima u Gradu dale jasniju sliku o tome kako funkcioniše tržište u tom segmentu, očekuje se do kraja leta bude raspisan obavezujući poziv, odnosno tender za koncesije nad gradskim garažama.

– Pokušaćemo da u narednoim periodu animiramo i druge ponuđače, kako bismo u toj konkurenciji dobili što povoljnije uslove – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević, obrazlažući neobavezujuće ponude i napomenuo da je u tom smislu bilo kontakata i sa jednom nemačkom firmom.

Velika kineska kompanija, koja već investira u Srbiji, dala je ponudu vrednu 30 miliona evra. Zainteresovana je da projektuje i gradi ukupno četiri garaže u centru, od kojih bi tri bile podzemne, a period upravljanja, odnosno koncesije, bio bi 45 godina.

Jedna domaća firma iz Novog Sada dala je neobavezujuću ponudu da izgradi, projektuje, finansira i upravnja podzemnom garažom u Ulici Modene.

 

Kakva će u tom pogledu biti konačna odluka gradskih vlasti, biće poznato po završetku tendera, na kojem mogu ravnopravno da učestvuju i oni koji su dali neobavezujuće ponude kao i druge kompanije. U tom pozivu biće obuhvaćene i lokacije za nove javne garaže na Detelinari i kod Železničke stanice.

ČAK TRI ISPOD ZEMLjE

Kinezi žele da grade podzemne garaže u Ulici Modene, na Trgu republike i ispod parka između Skupštine Vojvodine i gimnazije “Isidora Sekulić”, kao i nadzemnu u Šafarikovoj ulici.

– U ta četiri objekta bilo bi ukupno 1.175 parking-mesta, što bi značajno ublažilo problem parkiranja u centru grada – kaže Vučević.