Miloš Vučević intervju za “Alo” o aktuelnim temama

Aleksandar Vučić je uvek iskren, i tu nema iznenađenja. On stvari naziva pravim imenom, svidelo se to nekome ili ne. Mogu biti iznenađeni samo oni koji ga ne poznaju, ili možda misle da će zažmuriti, prećutati, ili olako preći preko nečijeg lošeg rada, loših rezultata, a posebno preko bahatosti, zloupotreba i ličnog bogaćenja preko leđa naroda – istakao je u intervjuu za „Alo!“ Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, komentarišući oštar nastup Vučića na sednici Glavnog odbora SNS-a.

Da li ste se pronašli u nekoj njegovoj kritici?

– Uvek se pronađem u tome kako bi trebalo više i bolje raditi, ali vreme je čudni ograničavajući faktor. Nikada nisam potpuno zadovoljan, ali ne mogu biti ni nezadovoljan jer smo, posle finansijskog i institucionalnog haosa koji smo zatekli u Novom Sadu, uspeli ne samo da se izvučemo iz minusa, već da iskoristimo sve šanse i da postanemo grad lider u celom regionu. A to kako radimo, pokazali su Novosađani na prethodnim lokalnim izborima kada je SNS dobio apsolutnu većinu, postavši prva stranka koja je uzastopno dobila drugi mandat u Novom Sadu. Ali uvek može bolje, a svaki dobar rezultat razlog je više da ne stajemo.

Čini se da se deo rukovodstva SNS-a odrodio od naroda?

– Nema tu nikakvih tajni. Sve je vrlo vidljivo: i blinker, i skupe tašne, i mašne, i luksuzna letovanja … a i vi, mediji, tu ste da nam nešto ne promakne. Znate, mi nismo nikakva elitistička stranka, već stranka naroda. Istih onih ljudi koje su uništili pljačkaška privatizacija i tajkunski sistem koji je montirao bivši režim. Mi smo stranka istog onog naroda kojem se neke kvazielite, zapravo lopovi i lažovi poput Đilasa, Jeremića, Obradovića podsmevaju i rugaju zbog nemaštine u koju su ih sami oterali. Taj isti narod glasa za SNS zato što pošteno radimo za Srbiju, zato što radimo da Srbija bude sve uspešnija, bogatija, poštovanija… Zato što je to nama to ispred svih drugih interesa. Ipak, uvek ima onih koji se malo zanesu, pa ih ponesu vlast, funkcija, privilegije… Pa ima i onih koji postanu nesvesni sebe, pa se čini kao da su izašli iz Nušića. Oni kojima šljokice odvlače pažnju od suštine i njima nije mesto u SNS-u.

Ko najviše spletkari u stranci?

– Pretpostavljam da vi, novinari, znate odgovor na to pitanje jer su to isti oni koji i vas zovu i dojavljuju vam razne stvari, uglavnom netačne, a kriju se iza, kako ih nazivate, „dobro obaveštenih izvora iz stranke“.

Mali broj vaših stranačkih kolega reaguje na napade na Vučića, zašto se to dešava?

– To, nažalost, postaje hronična boljka, i zato me brine, pošto mislim da stranka treba da reaguje zbog takvih stvari. Nije na meni nikome da sudim jer pričamo o odraslim ljudima koji su odgovorni za svoje postupke, i za činjenja i za nečinjenja. Međutim, smatram da ako smo već tim, onda treba timski da igramo do kraja, da se borimo, ali i da branimo našu igru. To vam je kao u sportu. Ako je napadan naš kapiten, kao glavni motivator i kreator igre, onda svi iz tima treba da ga branimo. Zato što je taj kapiten svakog puta prvi branio svoje igrače, od raznih napada. Nije to pitanje dodvoravanja, jer možda će neko tako tumačiti. Suština je u podršci svojoj ekipi i svom kapitenu. Aleksandar Vučić je odličan kapiten, a neki od nas bi trebalo dobro da razmisle da li im je mesto u timu, da li su u stanju da igraju pošteno i da ga prate.

Da li je SNS spreman na izbore koji nas očekuju u proleće?

– Mi nemamo problem niti da građane pogledamo u oči, niti da se sretnemo s njima, da razgovaramo, što stalno i radimo, niti imamo problem od izlaska na birališta. I uvek smo spremni za izbore.

Kakvu izbornu kampanju očekujete?

– Verovatno najbrutalniju do sada i fokusiranu na jednog čoveka, na najboljeg od nas – na Aleksandra Vučića. Nisu ni prestajali sa najbrutalnijim uvredama, lažima, spletkama, pretnjama… A po ko zna koji put apelujem na nadležne državne organe, i civilni sektor, i novinarska udruženja, da spreče pretnje maloletnoj deci i porodici predsednika Vučića i da već jednom zaustave tu hajku. Te ljude, tu opoziciju, očigledno je nemoguće izlečiti od mržnje i zla, ali je moguće uvesti jasna pravila ponašanja.

Prošle nedelje bili ste u Moskvi da prezentujete Novi Sad, kakve utiske nosite iz Rusije?

– Utisak je da tradicionalno prijateljstvo naša dva naroda, ali prvenstveno nikada bolji bilateralni odnosi naših zemalja, za koje su zaslužni predsednici Vučić i Putin, znače da se nama lakše otvaraju vrata. Razgovarao sam sa predstavnicima moskovske vlasti, razmenili smo neka iskustva u oblasti funkcionisanja komunalnog sistema, stambenih usluga, uvođenja sistema „Pametan grad“, a prezentovali smo i Novi Sad kao omladinsku prestonicu Evrope. Ima mnogo prostora za saradnju, mada Novi Sad nikako ne može da se poredi sa jednom od vodećih svetskih metropola kao što je Moskva.

Šta je sve urađeno u Novom Sadu u prethodnih šest meseci?

– Ušli smo u završne faze realizacije brojnih kapitalnih projekta u koje spadaju: izgradnja nove muzičko-baletske škole sa koncertnom dvoranom, ali i izgradnja Naučno-tehnološkog parka, zgrade Instituta „Biosens“, zgrade RTV-a, te Centra za kulturu i mlade u takozvanoj Kineskoj četvrti. Gradimo savremenu komunalnu infrastrukturu u svim delovima grada zajedno sa kulturnim stanicama koji su novi projekat, čime potvrđujemo svoju politiku da nam je svaki kutak u Novom Sadu jednako važan i da su svi Novosađani jednako bitni – bilo da žive u centru ili na periferiji. Ovo je jedan od najvećih investicionih ciklusa u istoriji Novog Sada.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

– Da završimo sve započete projekte i da krenemo da gradimo nove mostove. Novi Sad je 19 godina čekao da mu se vrati srušeno tokom bombardovanja NATO. Neću dozvoliti da nam još toliko godina prođe u čekanju. Pripremamo projekte za izgradnju bar još dva nova mosta: jednog, koji će povezivati grad da sremskom obilaznicom i budućim auto-putem Rum-Šabac, i dugog, pešačko-biciklističkog, na stubovima starog Mosta Franca Jozefa, koji će povezivati kej sa Petrovaradinskom tvrđavom. Pripremamo i veliki projekat spuštanja grada na reku, koji bi podrazumevao urbanizaciju priobalja, izgradnju savremene marine, veslačkih staza, poslovnih i stambenih objekata, na najlepšoj lokaciji u Novom Sadu, na samoj obali Dunava. To je nova stranica u razvoju Novog Sada, o čemu se decenijama samo maštalo. Naravno, pripremamo se i za realizaciju projekta „Evropska prestonica kulture 2021. godine“ i to kako ćemo od dve evropske krune ostaviti trajno dobro za naš grad.

Bitno je da nismo u leru

Da li je nešto moglo bolje ili brže da se uradi?

– Ja uvek želim brže od administracije. Trudimo se da radimo najbolje, da angažujemo najbolje stručnjake, da primenjujem najviše svetske standarde. A brže i bolje uvek može. Bitno je da nismo u leru, da stalno dodajemo ubrzanje, a vreme će pokazati da se marljiv rad.

Važna mi je stranka, a ne funkcija!

Najavljene su smene u SNS-u, ostajete li na mestu potpredsednika stranke?

– Odgovore na to i druga kadrovska pitanja doneće predstojeća skupština stranke. Jedino što očekujem jeste da i dalje imam priliku da radim za stranku, da pružim ono što najbolje znam u smislu rada na njenom organizacionom jačanju.

Ostale vesti možete pročitati ovde.