Arhitekte oformile “Urbanističku stražu” kako bi s građanima pratile izmene planova

Arhitekte okupljene u Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS) pokrenule su “Urbanističku stražu”, koja bi trebalo da pomogne građanima da razumeju urbanističke akte koji se planiraju, donose i menjaju, ali i da skrene pažnju i bude korektiv kad se donose planovi štetni po grad.

Društvo arhitekata Novog Sada se ovakvim aktivnostima bavi godinama. Međutim, uspostavljajući poseban projekat, na efikasniji i pažljiviji način će se pratiti šta rade gradski urbanisti i kome idu u korist pojedini planovi, koji su često tema od ogromnog interesa za veliki broj Novosađana.
Kako za 021 kaže predsednik DaNS-a Slobodan Joviću “Urbanističku stražu” su pozvani svi – stručna javnost, ali i građani koje zanima kako se planira šta će biti sa njihovim kvartovima.
“Uveliko učestvujemo na javnim sednicama, pišemo primedbe, radimo sa građanima, edukujemo ih i savetujemo. Sada ćemo, uz pomoć Fondacije ‘Hajnrih Bel’, sve ovo raditi još organizovanije i kvalitetnije. Svedoci smo da je potrebno imati što jači korektiv u civilnoj, ali i stručnoj sferi društva, koji ukazuje na određene loše stvari koje se dešavaju prilikom planiranja grada. Možemo da damo bolja rešenja ili da zaustavimo neka rešenja koja su možda loša. Stvaramo tim u kojem će se nalaziti stručnjaci iz različitih oblasti, ne samo arhitekte i urbanisti, ali nam je najbitnije da u taj tim uključimo građane. Tako ćemo imati mnogo kvalitetniju sliku kako neke odluke treba da se donose, kakve primedbe treba da dajemo i na koji način, u kom trenutku da reagujemo”, poručuje Jović za naš portal.
Na posebnoj Fejsbuk stranici, a uskoro i u odeljku na sajtu Društva, odvijaće se debata i deliće se sve informacije u vezi sa planiranjem grada. U najranijoj fazi donošenja nekog plana, sve informacije će biti blagovremeno objavljene i otvoriće se razgovor, a potom i organizovati konkretne akcije u cilju korekcije nekih sumnjivih izmena u planovima ili ubacivanja nekog dobrog rešenja u dokument.
Najviše zabrinjava što se čini da u ovom trenutku ne postoji prevelika kontrola tamo gde bi trebalo da postoji, a to je gradska administracija, koja bi trebalo da ograniči želje investitora i ljudi kojima je cilj da naprave profit. Profit je legalan, ali mora da postoji zaštita interesa građana koji ne smeju da ispaštaju zbog tog načina investiranja. Potpuno je logično da, ako institucionalni akteri ne rade kako treba, civilni sektor i stručna udruženja poput DaNS-a daju dodatnu energiju i snagu da se zaštite interesi građana i struke, kako bi se grad razvijao na najbolji mogući način”, navodi predsednik Društva arhitekata Novog Sada za 021.
Projekat će trajati dokle god postoji potreba, a prema Jovićevim rečima, u budućnosti će i te kako postojati.
Kako je 021 pratio, izmena lokalnih urbanističkih akata poslednjih godina odvija se u jasnom interesu investitora, zbog čijih planova se menjaju gradska akta. Građani sa delimičnim uspehom uspevaju da isprate ove izmene, a još ređe da utiču na korekciju planova koji, u pojedinim situacijama, dovode čak i do rušenja zaštićenih objekata od kulturne važnosti zbog izgradnje solitera i stambenih kompleksa.
Autor: Gorica Nikolin
Ostale vesti možete pročitati ovde.